Hoppning
29 maj 2021 16:27
Ridsportplus

”Jag gillar atmosfären och folket i Spanien”

InternationelltRustad med stor beslutsamhet och vilja har Hannah Åkerblom tagit sig från travhästar i Hälsinglands djupa skogar, via Strömsholm och genom en personlig tragedi, ända till ridsportens hetluft och det nya hemlandet Spanien. Vi talar med hälsingetjejen som just blivit uttagen till B-truppen i hoppning.

”Jag gillar atmosfären och folket i Spanien”
”Fortsätt alltid att kämpa. Det tänker jag ofta på när det tar emot”, säger Hannah Åkerblom. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur började ditt hästliv?
– Mina föräldrar var inte så förtjusta i att jag red men jag tyckte att en lektionstimme i veckan på ridskolan var för lite. Så jag började rida i ett travstall när jag var 12–13 år. Det gav mig de kunskapsgrunder jag fortfarande har nytta av.
– Hade det inte varit för att jag ett tag inte hade tillgång till någon bra travhäst hade jag nog fortsatt med trav. Jag red många provlopp och hade faktiskt kvar min monté-licens ända till i fjol.

Du hoppade lite med en travhäst. Vem tränade du för?
– Maja Heed, hon var helt fantastisk och det var också hon som såg till att jag fick min ponny, som jag red upp till medelsvår A och startade SM med. Maja och Linda Heed har betytt mycket för mig. Det var Linda som fick mig att följa med och tävla i Spanien strax efter att min sambo dog plötsligt 2013. Det blev min räddning, det som fick mig att gå vidare.

2015 åkte du ner till Spanien och sedan dess är du kvar?
– I Spanien råder ett klimat som passar mig väldigt bra. Förutom värmen så gillar jag atmosfären, folket, gemenskapen. Jag har fem hästar på The Royal Polo Club i Barcelona och två på ett ställe utanför stan. Poloklubben, där OS gick 1992, är ett speciellt ställe där bara medlemmar får vara. Här finns massor av ridbanor, två ridhus och en galoppbana runt hela anläggningen.

Du vill naturligtvis utvecklas som ryttare, men du utbildar och säljer också mycket hästar?
– Jag har samarbete med en agent i Tjeckien. Det började av en slump när jag för 15 år sedan såg en annons på Hästnet och tyckte att hästarna som erbjöds såg fina ut. Jag åkte ner dit, till Stall Oldstaj, och blev imponerad. Numera har det utvecklats till att jag har en agent som letar hästar till mig. Det handlar om hästar med härstamningar vi känner till, från Tyskland, Nederländerna och Belgien. Det är många som har bra unghästar i Tjeckien men många har också problem att utveckla och marknadsföra dem.

Din bästa häst är Chodec, hur är historien kring honom?
– Han är ett exempel på en tjeckiskfödd häst med bra stam. Han är e Guidam Sohn-Centgraf, nu tolv år gammal. Han var sex år när jag av en slump hittade honom. Jag skulle egentligen köpt en annan häst på stället där han stod men den var såld. Chodec är 1,84 hög, egentligen alldeles för stor för mig som bara är 1,54. Men vi har utvecklats tillsammans och han är både stadig och lydig och han har bevisat att han har kapacitet för 1,60-hoppning.

Och bakom honom?
– Jag har en 7-åring, Colombina (e Centadel-Chacco-Blue), som verkar väldigt lovande.

Får vi se dig tävla hemma i Sverige?
– Ja, jag reser gärna hem på sommaren. Då är det lite för varmt i Spanien och det är jättetrevligt att hälsa på familjen, min mamma och min pappa och min lillasyster Jennie, som har uppfödning hemma i Söderhamn. Det finns så många bra
tävlingar i Sverige att åka på.

Fakta

Hannah Åkerblom

Image0
Det visste du inte om Hannah …
”Jag höll på med skidåkning och golf innan hästarna tog över. Löptränar dagligen. Utbildade mig till ridlärare på Strömsholm.”
  • Ålder: 35.
  • Bor: Barcelona, Spanien.
  • Familj: Mamma, pappa, lillasyster och två hundar: Sophie, shar pei, 2 år och dvärgschnauzern Mannie, 15 år.
  • Favoritmat: Pasta.
  • Dryck: Prosecco.
  • Lyssnar på: Techno.
  • Favoritpryl i stallet: Bommar på marken, älskar det.
  • Förebild inom ridsporten: Rodrigo Pessoa.
  • Mål: Att få rida mästerskap.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden