Hoppning
18 november 2021 11:29
Ridsportplus

”Jag gillar hästar med stor galopp”

I stallet med PederAtt djävulen sitter i detaljerna, det är världsettan Peder Fredricson väl medveten om. Men när det kommer till framtida mästerskapshästar är han öppen för det mesta. Ridsport pratar med Peder, som under gårdagen utsågs till årets atlet av FEI, om framtidens hästar.

”Jag gillar hästar med stor galopp”
Ridsport pratar med världsettan Peder Fredricson om framtidens hästar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Peder Fredricson kommer från en ”härstamningsnördig” familj och tycker själv att det är intressant med stammar. Men det är inget som styr hans val av potentiella mästerskapshästar för framtiden.

    – Ofta gör man sig själv större skada än nytta om man tittar på härstamningen, i alla fall på äldre hästar. Det är skillnad om du ska köpa föl på auktion, eller om du ska avla. Då är stammen väldigt viktig, säger han.
    – Om man prövar hästar, då ska man först titta på individen. Sedan ska man känna känslan och efter det kan man se på resultaten – och sedan kan man se på stammen. Men du kan inte börja där.

    Bra stam är mer eller mindre en hygienfaktor hos dagens hopphästar, menar Peder, som inte har några dressyrstammar i stallet. Hjärtat klappar lite extra för en hingst.
    – Vi har haft många bra Cardento-hästar. Cardento-blod är positivt.

    Vill inte dra förhastade slutsatser

    Många drar förhastade slutsatser kring vilka stammar de gillar eller inte. Under en period tycker de väldigt mycket om en hingst tills de får två dåliga hästar efter den hingsten. Eller tvärtom. Då är det bättre att vara öppen, menar Peder.
    – Jag är så klart väldigt förtjust i Kashmir, men jag har bara haft en Kashmir, eller jag har haft en till och den var också bra. Men då drar jag slutsatser av hur en häst lämnar på bara två hästar. Jag har All In och han är fantastisk, men det finns säkert många Kashmir som inte är som All In, eller Indiana.

    Peder-fredricson-instrumental-1-211028-rt
    Instrumental Foto: Roland Thunholm

    Inte heller modellen är avgörande.
    – Där är jag väldigt öppen faktiskt. Jag är både öppen för stam och modell, och jag är egentligen också öppen för storlek. Eftersom jag är relativt lång får de inte vara för små. De måste kunna bära upp mig. Men så länge de har längd i galoppen är inte storleken så viktig, säger Peder.

    Ofta gör man sig själv större skada än nytta om man tittar på härstamningen.

    Galoppen är en av de saker han inte kompromissar med.
    – Jag gillar hästar med stor galopp. Har de kort galopp finns det alltid frågetecken kring kapaciteten. Den kan finnas där ändå, men lång galopp är viktigt för mig. De ska ha stor räckvidd och ett stort register, så att de kan länga sig och korta sig.

    Alla Peders hästar har stor galopp

    På Grevlunda finns i princip inga hästar med ”mediumgalopp eller nedåt”, och man är rädd om galoppregistret i arbetet med de unga hästarna.
    – Hästen måste ridas ihop och gymnastiseras på rätt sätt, så att man inte tar bort någonting. Man måste gymnastisera den och stärka den så att den sätter sig och har registret både framåt och tillbaka kvar, säger Peder.

    Spektakulär hoppning är inte nödvändigt.
    – Om de öppnar upp bryr vi oss inte så mycket om, men tryck är viktigt. Styr du på en stor trekombination ska de ta sig framåt och lätt över den. Man måste kunna se sig själv hoppa den här hästen genom en 1,60-kombination. Kommer den här hästen att kunna göra det eller inte?

    Hästen måste också ha en naturlig grundstyrka för att vara intressant. Även om den är ung och otränad får den inte kännas svag. Lite långa kotor, som är alldeles för mjuka, faller bort. Det måste även finnas en hårdhet i hästarna.
    – De måste kunna bita i och vara som bäst i den sista klassen på meetinget, som är omhoppningen i Grand Prixen, säger Peder.
    – Om du rider en nationshoppning är vissa hästar alltid bäst andra rundan och vissa hästar är aldrig bra andra rundan, jag har haft både och. De som blir bättre och bättre är roligare att jobba med.

    Måste kommunicera med ryttaren

    Utöver den fysiska förmågan måste hästen vara ”smart”.
    – Nummer ett är att den plockar upp och lär sig saker. Den kommunicerar med ryttaren, den fattar vad ryttaren vill och det man lär den ena dagen kan den nästa dag. Den plockar också upp vad den ska göra inne på banan, den lär sig att leta hinder, den lär sig var den har fötterna och vad den ska göra i en kombination, med vattenmattor och murar, och att gå mot klockan, säger Peder.

    Att hitta en ”game changer”, som Peder har kallat All In, är den stora utmaningen.
    – Det är svårt. När man hittar dem är man väldigt noga med att inte tappa dem innan man har dem säkrade i stallet – för alla vill ha dem. Ibland kanske de inte visar vad de har i sig förrän vid ett visst tillfälle. Det kan vara mental mognad eller fysisk styrka, men helt plötsligt visar de vad de har i sig. Då gäller det att vara där först, säger Peder.

    Den uppsättning hästar som nu kommer underifrån är den bästa han någonsin har haft. Efter ett år fyllt av stora tävlingar och historiska framgångar har det blivit dags att göra ett omtag.
    – I år har jag satsat på OS och att bli världsetta och inte prioriterat de yngre hästarna, även om jag har ridit dem hemma. Men nu ska jag prioritera om och ge dem tid, för annars kommer det att bli ett glapp i min uppsättning.

    Man vet aldrig var resorna slutar med någon av dem.

    Ingen av de yngre hästarna kommer dock att vara färdig till VM nästa år, inte heller Thelma Hästak eller Crusader Ice. Där är det de fyra äldre hästarna som är aktuella.
    – De kanske kan gå ett eller två år till, men inte mer. Därför måste jag nu börja slussa ut de yngre hästarna och göra en övergång. Jag måste lägga ner ett jobb och verkligen få ut dem på tävling.

    Peder-fredricson-crusader-ice-4-211030-rt
    Crusader Ice Foto: Roland Thunholm
    Peder-fredricson-thelma-hastak-1-211027-rt
    Thelma Hästak Foto: Roland Thunholm

    Stänger aldrig dörren för någon

    Att säga vilka hästar han tror mest på går inte.
    – Man vet aldrig var resorna slutar med någon av dem. Det är som ett äventyr och man får bara försöka ge alla hästar så bra möjligheter som möjligt.
    – I slutändan är det den som går bäst som får chansen att göra mästerskap. På vägen stänger jag aldrig dörren för någon.

    Fakta

    Lisen Bratt Fredricson om tre av 7-åringarna i stallet

    Stephanie-holmen-skylander-6-211010-rt
    Skylander VS Foto: Roland Thunholm

    Skylander VS

    SWB val f -14 e Stolzenberg-Cassini II, uppf Viksbergs Säteri AB och Grevlundagården i Vitaby AB.

    ”Skylander såg jag när den hoppade som unghäst i Skåne. Man såg direkt att den hade väldigt svår ridbarhet, men att den var väldigt explosiv i hoppningen. Jag såg honom också på Breeders när Jeroen Dubbeldam försökte rida honom som testryttare. Jag vet inte exakt vad han sa men jag tror att han kom sist. Det är inte någon angenäm ridtur man får på honom, men å andra sidan har han en extrem kapacitet och vilja.

    Han kom först in i stallet på prov, men i somras köpte vi halva hästen av uppfödarna för att göra en satsning tillsammans. Vi bestämde oss också för att kastrera honom, han mådde inte bra av att vara hingst. På vägen har det handlat mycket om tömkörning och att rida ut, och nu går det att jobba honom i skritt och trav. I galoppen är han fortfarande ganska yvig men det blir långsamt bättre.

    Det är en häst du inte kan bemästra, man måste ge och ta lite på vägen. Du behöver känna in honom och se till så att han hela tiden förstår. Ibland kan han trycka på för mycket så att det blir ett nedslag ut ur en kombination, för att han vill lite för mycket. Det är ganska vanligt för hästar med stor kapacitet innan de lär sig att hantera sin kropp och hoppa uppåt.

    Han vann sin 1,45-debut och var uttagen till unghäst-VM, men vi avstod. Banorna är tuffa därnere och vi vill se långsiktigt på det. Det var väldigt stort internationellt intresse nu när han vann Breeders, men vi bestämde oss för att ta risken och satsa vidare.”

    Peder-fredricson-jumper-d`oases-1-211029-rt
    Jumper d’Oase Foto: Roland Thunholm

    Jumper d’Oase

    Val f -14 e Cardento-Vigo d’Arsouilles, uppf Fr. Kommers, äg Half Horse AB och Elfte Huset AB.

    ”Susanne Hobohm, som sedan tidigare äger halva Crusader Ice, äger Jumper d’Oase ihop med Kajsa von Geijer. Susanne tyckte att det var så kul med Crusader och ville gärna hitta någon som kom underifrån. Och när Peder var på tävling i Valkenswaard satt Ludo Philippaerts, som vi köpte All In av, och visade den här hästen på ryttarläktaren. Den är efter Cardento och vi har ett stort hjärta när det gäller Cardento. Peder kollade på filmen och kände direkt att den var intressant. Jumper d’Oase är en typisk Cardento-häst. Han har en fantastisk inställning men är lite ’full i fan’. Många Cardento-hästar är lite roliga, ibland känns det nästan som att de har lite humor.

    Jag gick bredvid häromdagen när Bill skulle rida ut med Peder, och han är inte den typen av häst du vill rida ut på tillsammans med ett barn på B-ponny. Han var mer i luften än på marken. Han kan göra caprioler och mellan två hinder kan han helt plötsligt börja bocka och busa.

    Det är en väldigt stark häst, som behöver vara gymnastiserad i kroppen för att släppa till och hoppa. Han har lite mer av den här galoppen längs marken, och det tar väldigt lite energi med den typen av galopp. Han är lite som en spårhund, man ser hur han har full koll på läget. Det är en häftig häst.”

    Peder-fredricson-expression-from-second-life-1-211029-rt
    Expression From Second Life Z Foto: Roland Thunholm

    Expression From Second Life Z

    Sto f -14 e Emerald van’t Ruytershof-Caretano Z, uppf Thierry Hendrikx, äg Mincen AB och Astrid Ohlin.

    ”Expression kom till oss i början av oktober via Mathilda Karlsson. Vi var där och tittade på ett gäng hästar och den här var väldigt svår att både rida och komma upp på. Den är väldigt känslig.

    ’Jättehäftig häst’, sa Peder, ’Men jag kan knappt styra henne.’

    Mathilda trodde att den kunde passa och vi fick hem henne på prov. Och varje dag som Peder har ridit henne har det gått framåt och de har hittat varandra. Det är också en typisk Peder-häst. Du måste longera före uppsittning, det ser ut som att hon ska explodera annars. Hon är otroligt sensibel.

    I förra veckan sa Peder att ’den här hästen har någonting extra, jag vill inte att den ska försvinna’ – och på den vägen är det.

    Efter att han har sett hur den är på tävling, ringde han Astrid (Ohlin) som har sagt att hon gärna vill hitta en yngre häst. Expression hoppade första dagen i Jönköping och sedan tror jag att Astrid köpte henne.

    Med henne kommer det också att vara mycket markarbete, hon är väldigt stor. Många Emerald-avkommor är sådana att de flyter ut lite överallt, och hon behöver lära sig att samla sig mer i galoppen. Hon ser nog inte så svår ut som hon är.”

    Fler yngre hästar

    Queen Hazard
    SWB sto
    f -15 e Quin I-Chess, uppf Marita Böhn Söderqvist och Ulrika Bladh, äg Grevlundagården i Vitaby AB och Stephanie Holmén AB.

    Instrumental
    SWB sto f -15 e Qualdandro-Indoctro, uppf/äg Rapidsrock AB.

    Prudence Castanoo
    Sto f -15 e Vannan-Kashmir van Schuttershof, uppf Gerd en Bart Wauters, äg Grevlundagården i Vitaby AB.

    Singclair
    SWB val f -15 e Singular LS La Silla-Cardento, uppf Wannius J AB, äg Wannius J AB och Grevlundagården i Vitaby AB.

    Jumper
    Sto f -14 Nabab de Rêve-Douglas, uppf G W Klerks, äg Grevlundagården i Vitaby AB och International Horses s.r.l.

    Special Life
    SWB sto f -14 e I’m Special de Muze-Narew xx, uppf Ingemar Knutsson, äg Grevlundagården i Vitaby.

    Fotnot: Inget är bestämt för framtiden gällande dessa hästar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden