Krönika
30 oktober 2021 09:49

Jag trodde inte det kunde hända

SportkrönikaStörre är inte alltid lika med bättre - så resonerar Elisabeth Hoff när nu de anrika jultävlingarna i London ska flytta från Olympia till den supermoderna mässhallen ExCel i Docklands. När det ny öppnas nya möjligheter, kommer då tävlingarna någonsin att flyttas tillbaka till Olympia?

Jag trodde inte det kunde hända
Ridsports krönikör Elisabeth Hoff. Foto: Privat

Plötsligt händer det. Jag tänker då inte på Peder Fredricsons plats som nummer ett på rankningen. Storartat, men allt annat än oväntat efter årets medaljskörd. Klart han skulle bli världsetta.

Jag tänker på jultävlingarna med världscupen i London på Olympia. Ett stycke historia, en pålitlig tradition med en unik känsla som går hela vägen genom tv-rutan/datorskärmen. Publiken nästan inne på banan, mysbelysningen, julpyntet, funktionärer i smoking på GP-dagen. Ingenstans har logistiken bakom kulisserna varit lika svettig (möjligen i Globen på sin tid) och ingenstans har det ändå slagits lika många världsrekord i dressyr. Först av Totilas, sedan av Valegro. Två av dem står sig än. Det är något magiskt med Olympia.

Det är något magiskt med Olympia.

Men nu flyttar tävlingen från den anrika mässhallen mitt i London som haft hästtävlingar sedan 1907. Jag trodde inte det kunde hända. Inte i konservatismens eget hemland. Orsaken är den renovering som påbörjades förra året och som ännu inte är klar. Men ändå. I år hålls tävlingarna i Docklands, i en supermodern, stor, Abu Dhabi-ägd mässhall vid namn ExCel.

Om showen kommer att flytta tillbaka till Olympia ges det inga svar på. Och det är klart, ExCel öppnar många nya möjligheter. Under 16–20 december räknar arrangören med 90 000 besökare.

Är nu inte detta Londonbornas sak? Som flytten från ett pulserande, galet kaotiskt, härligt juligt Globen till effektivt rymliga Friends var för stockholmarna. Visserligen, men bortsett från att Olympia stuckit ut i tv-sändningarna av världscupen, kan denna flytt bli en vägvisare. Stort och modernt eller mer jordnära och traditionellt?

Större är inte automatiskt lika med bäst, vilket Riesenbeck visade med dess hyllade hopp-EM i september. En arena för hästar och hästfolk, av hästfolk. Däremot har flera mästerskap på stora fotbollsarenor floppat, publiken har inte räckt till och själva doften av häst uteblivit. Bara Aachen kan fylla en arena för 40 000 åskådare och vara både mäktigt och trivsamt.

En arena för hästar och hästfolk, av hästfolk.

Men på en punkt tillhör ExCel framtiden – dess hållbara och klimatsmarta lösningar i stort och smått. Där har ridsporten mycket att göra. I Sverige har Ridsportförbundet tillsammans med Lövsta Future Challenge lanserat en form för miljömärkning för tävlingsarrangörer. Blir intressant att se hur många som nappar och inte minst vilka tävlingar ryttarna sedan väljer.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Christoph Hess som med stor värme och engagemang gav finalryttarna i Breedersdressyren goda råd och uppmuntrande ord att ta med hem i bagaget.

 

Tummenned
Diss

Bristen på vägvett
Alla bilister som utsätter hästar och ryttare för livsfara. När ska Trafiksäkerhetsverket vakna och kampanja för hästvett ute på vägarna?

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden