Dressyr
9 maj 10:23
Ridsportplus

”Jag tror att vi måste hjälpa domarna”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Denna gång är det dressyrtränaren Yvonne Forsberg Anjeby, som bland annat pratar om att ta hjälp av AI för att få mer fokus på hästvälfärd inom dressyren.

”Jag tror att vi måste hjälpa domarna”
Dressyrtränaren Yvonne Forsberg Anjeby Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anders Eriksson skicka stafettpinnen till Yvonne Forsberg Anjeby. Frågan löd:

Hur ser du på framtiden för dressyrsporten?
– Vi måste få mer fokus på hästvälfärden i stället för det tekniska. Många skäller på domarna, att de inte dömer enligt regelverket. Men jag tror att vi måste hjälpa domarna i stället för att skälla.

Hur kan vi  hjälpa domarna?
– Jag tror väldigt mycket på Andrew McLeans bedömningsskala, den har fokus på hästens upplevelse. Bedömning är det dressyren bygger på men vi måste tänka nytt. AI går så fort att man ramlar baklänges och skulle kunna vara en del i det hela. AI skulle till exempel kunna mäta om hästen travar ren tvåtaktstrav.

Vad är det för fel på dressyren?
– Hästar går med för korta halsar och bakom lod, och rids på spänning. Det är för lite harmoni helt enkelt. Och det känns som att Jessica (von Bredow-Werndl) och Benjamin (Werndl)  blivit ett alibi för att allt är så mycket bättre. Jag beundrar dem, men att de rider bra betyder inte att allt blivit bättre.

Ser du några andra utmaningar?
– Det normaliserade våld vi sanktionerat och utsätter hästarna för, för att ”fostra” eller ”korrigera” dem, både avsuttet och uppsuttet. Vi inom sporten ”ser” inte till exempel hästar som gapar, men det gör folk utifrån och för dem är det inte okej. Vi kan inte bara leva i tron att om vi förklarar för folk så är allt okej. Vi måste omvärdera och förändra.

Yvonne Forsberg Anjeby skickar pinnen till överdomaren Ulrika Lönn.

Fakta

Yvonne Forsberg Anjeby

  • Namn: Yvonne Forsberg Anjeby.
  • Bor: I Åsa utanför Kungsbacka.
  • Gör: C-tränare i dressyr.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden