FalsterboBiljetterna till Falsterbo Horse Show sålde slut bara några minuter efter att försäljningen öppnade. 500 åskådare per dag får släppas in vid årets Falsterbo Horse Show. Men för arrangörerna har det blivit koas – när länsstyrelsen ändrat planerna.
Jana Wannius om publikplatserna: ”Det blir en del kaos”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Trots att restriktionerna under pågående pandemi lättat hålls evenemang som Falsterbo Horse Show under strikta regler. Bara 500 åskådare får släppas in per dag och dessa ska ha numrerade sittplatser och vara åtskiljda minst en meter.
Arrangörerna vid Falsterbo Horse Show mätte och markerade på läktarplats och var nöjda. Men det var inte länsstyrelsens inspektörer. Dessa fann att det inte var en meter mellan knäna på bakomsittande till ryggen på framförvarande, snarare 74 centimeter. Så Falsterbofolket får göra om.
– Det blir en del kaos, konstaterar show director Jana Wannius.
– Risken är att folk kommer att bli missnöjda.
Samtidigt lovar han att man gör allt för att alla ska trivas – och att alla som löst biljett självklart ska få sittplats.
Ingen show
Årets Falsterbo Horse show har fått ett nytt, tillfälligt, tilläggsnamn: Sport Edition. Det blir därmed enbart sport, ingen show. Mässan blir dock av, dock krympt från ungefär 150 utställare till ungefär 30. Nytt är att även folk utan biljett till området kan besöka mässan, genom en ingång från utsidan.
Tävlingarna inleds med unghästdressyr och 7-Star hoppning, fortsätter med unghästhoppning och i slutet av veckan blir det internationell hoppning.
– Unghästfinalerna är viktiga, för ryttare, uppfödare och folket runt hästarna och startfälten är stora, säger Jana Wannius.
Också ungdomsklasserna är viktiga, inte minst sedan unga ryttare har mist ett och ett halvt års tävlande under pandemin.
– Vi måste jobba på att inte mista ungdomarna i sporten. Det är lätt att de tröttnar om de inte får tävla, menar Jana Wannius.
Angelina Brink, 11 – och Ulla Håkanson, 83
I dressyrens ponnyklass tävlar Angelina Brink, bara 11 år. Hon är dotter till Jan Brink och kan redan lägga två SM-guld i meritlistan.
– Det ska bli jättekul att rida i Falsterbo, säger hon.
I dressyrens internationella klasser delar arrangören ut några wild cards, varav ett gått till Ulla Håkanson.
– Still going strong. Det är så kul i ridsporten, att alla kan tävla, om man är 11 år eller 83, säger Jana Wannius.
Svenska toppryttare på plats
På hoppsidan får väldigt många chansen att rida på den stora gräsbanan och visa upp sig.
– För mig är det en unik chans att se de ryttare som är strax under toppskiktet, menar förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Av de svenska toppryttarna kommer Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson, dock utan sina OS-hästar.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på