Avelsnyheter
10 september 2019 10:28

Jeroen Dubbeldam: ”Inte alltid den flashigaste som ger bästa känslan”

BreedersHolländske hoppstjärnan Jeroen Dubbeldam är mer än redo att komma tillbaka och testrida de 5-åriga finalhästarna i hoppning under SWB Equestrian Weeks. "Jag blev imponerad av hästarna när jag testred förra året. Ni är professionella i Sverige," säger tidigare världsmästaren som hyllas för sin ridkonst av Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Jeroen Dubbeldam: ”Inte alltid den flashigaste som ger bästa känslan”
Förre världsmästaren Jeroen Dubbeldam är redo för att göra comeback som testryttare på Flyinge. Bilden är från förra årets testridning på Breeders. Arkivbild: Roland Thunholm

Förre världsmästaren i hoppning, Jeroen Dubbeldam, ser fram mot att testrida 5-åriga hopphästar på Flyinge igen.
– Jag blev imponerad av hästarna när jag testred förra året. Jag var också i Falsterbo och såg unghästklasserna där. Ni är professionella i Sverige, säger han.

Jag vill inte känna någon tvekan från hästen när ta av från marken. Den ska inte heller tappa fart över hindret. Jeroen Dubbeldam om vilken känsla han letar efter när han testrider. 

Förra året var första gången som det var testridning av de 5-åriga finalhästarna i hoppning. Även då var det Jeroen Dubbeldam som red.
– Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig då.  Jag är mest hemma i Holland och följer aveln där.

Efter förra årets test kom holländaren tillbaka till Sverige och köpte en av hästarna som han hade testridit. Det var Trezeguet (SWB val e Turmalin-Chairman La Silla, uppf Lena Hansson) som fick 7,5 för ridbarhet och 8,8 på teknik och förmåga.
– Han ger mig en väldigt bra känsla och är en smart häst. Han är fokuserad på uppgiften men behöver bli lite mer reglerbar, sa Jeroen Dubbeldam då.

– Den känslan har hållit i sig. Och hästen var inte den flashigaste som jag testred, säger Jeroen Dubbeldam.

Inte behöva motivera hästen

Känslan som han letar efter när han sitter på en häst handlar om flera saker:
– Jag vill inte känna någon tvekan från hästen när ta av från marken. Den ska inte heller tappa fart över hindret, jag vill känna att hästen tar mig över hindret. Jag vill inte heller behöva motivera hästen att hoppa. Och så vill jag att hästen tittar själv efter avsprångspunkten, säger han.

Tidigare har championatsvinnaren utsetts genom en omhoppning och nymodigheterna fick en hel del kritik förra året. Det handlade bland annat om att en del menar att hästarnas snabbhet behöver prövas och att det känns olustigt för en del ryttare att låta en för hästen okänd ryttare sitta upp vid ett så viktigt tillfälle som en championatsfinal.

Ska vara redo

– Hästarna som är avlade för hoppning har sällan problem med att gå fort. Men de ska inte göra det innan de är redo för det både mentalt och fysiskt. Vi vill att de ska vara snabba som 9- och 10-åringar i Grand Prix, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.
– Och det finns andra saker som kan visa om det är en snabb häst, som deras reaktionsförmåga när de är inne på banan, fortsätter Henrik Ankarcrona som tycker att testridning är ett bättre sätt att hitta de riktigt lovande talangerna på än en omhoppning.

– Vi har ju de här testerna och alla tävlingar för unghästar för att utveckla dem och förbereda dem för de stora uppgifterna. Hästens ordinarie ryttare kan också dölja hästens svaga sidor, säger Henrik Ankarcrona och får medhåll av Jeroen Dubbeldam.

– En ryttare som känner sin häst väl kan dölja saker. När en ny ryttare kommer för att känna hur hästen är kommer hästens svaga punkter att synas. Jag är positiv som ryttare och letar inte efter svagheterna, men jag döljer heller inget, säger han.

Tävlingsmomentet kommer senare

– Det viktiga för de här unga hästarna är att de behöver sin utbildning, tävlingsmomentet kommer senare, fortsätter Jeroen Dubbeldam.

Henrik Ankarcrona är mannen som ligger bakom att Jeroen Dubbeldam är testryttare på Breeders. De båda känner varandra sedan länge och förbundskaptenen ser gärna att svenska ryttare har holländaren som förebild.

– Han är en av de främsta hoppryttarna i världen, han är en konstnär på hästryggen. Han gör egentligen inte så mycket men det han gör gör han väldigt mjukt och jag har aldrig sett honom göra något som hästen inte är redo för, han skyndar aldrig på hästarna, säger Henrik Ankarcrona.

Lyssna på hästen

Jeroen Dubbeldam förklarar sin filosofi när det gäller utbildning av unga hästar med att han verkligen lyssnar på hästarna.

– De talar om för mig hur långt jag kan gå. Det är verkligen upp till ryttaren att kunna lyssna till hästen och förstå den. Det är en väldigt viktig del av att utbilda hästar, säger han.

– Det finns ryttare som kan hoppa en femstjärnig Grand Prix felfritt men de har ingen aning om hur en unghäst ska utbildas. Och så finns det det motsatta, säger Jeroen Dubbeldam som tycker sig se att det blir allt färre ryttare som vill arbeta med att utbilda unga hästar.
– Det är ett problem för tävlingsryttarna behöver ryttare som kan utbilda unga hästar. Det oroar mig lite faktiskt.

Stor skillnad

Henrik Ankarcrona hoppas och tror att systemet med testryttare ska hjälpa till att hitta framtida SWB-stjärnor i hoppning.
– Det är stor skillnad att se de här unga hästarna i en omhoppning med sin ordinarie ryttare mot att se dem under en ryttare som Jeroen Dubbeldam, säger han.

När det gäller Trezeguet har Jeroen Dubbeldam nyligen sålt honom till en tysk ryttare som arbetar hos honom.

I år blir det premiär för SWB Equestrian Weeks som inleds med en dressyrvecka vecka 39 och direkt därefter en vecka med hoppning och fälttävlan. Arrangemanget ersätter tidigare Breeders.

Det blir också två elitfölsauktioner. Här kan du se bilder och filmer på gångartsfölen.

Mer om SWB Equestrian Weeks på SWB:s webbplats

Fakta

Jeroen Dubbeldam

Ålder: 47 år.
Bor: Weerselo, Holland.
Gör: Driver hoppstallet De Sjiem, internationell hoppryttare och coach.
Meriter: Individuellt OS-guld 2000 med De Sjiem, VM-guld i lag och individuellt 2014 med Zenith FN, EM-guld i lag och individuellt 2015 med Zenith FN.
Aktuell: Testryttare av de 5-åriga finalhästarna i hoppning under SWB Equestrian Weeks.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden