Dressyr
3 oktober 2012 17:19

19 6-åringar i dressyrfinal

(Uppdaterad) Hingstarna dominerade 6-årskvalet i ett startfält med endast 40 procent Breeders Trophy-hästar. Jan Brink visade JJ RayBan 1173, i dag en högelegant långbent fuxhingst, och belönades med 81 procent - en siffra som enligt publikexpertisen kunde varit högre.

Publiken i Crafoordhallen har blivit bönhörd. I år finns läktare med sittplats och mera flödigt med infravärmare, ett härligt erkännande åt de mångtaliga dressyrentusiasterna.

Första startande Örn Arnarson med Showtime blev ensidigt bedömd, då endast en av domarna var på plats på podiet. Övriga startande fick dubbelt så mycket uppmärksamhet när hela domarkollegiet med Wiveca Schenholm och Bo Jenå var på plats.

Minna Telde gjorde sin första tävlingsstart på Tabasco (SWB) 1201 och visade upp nya sidor av hingsten. De har en bit kvar att jobba på samspelet men fick bra betalt med 80 procent och är i slagläge för finalen och Breeders Trophy.
Bellman (SWB) 1196 visades upp i härlig harmoni och elegans av sin ständiga ryttarinna Anna Svanberg, tryggheten personifierad för många unghästar. De ledde länge klassen på 80,6 och blev bästa BT-ekipage.

Tabasco är inte enda nyheten i Minna Teldes stall, stoet UNO Samantha är ett nytillskott och tillsammans vann de nyligen i Danmark på höga poäng. Här blev det 80,8 efter en fin ritt i stadig form och med mycket uttryck i gångarterna.

De få BT-hästarna gav endast sex finalister från första kvalet men reglerna stipulerar tio BT-hästar till final och det innebär att det kan bli den största 6-årsfinalen på länge då grunden gav 14 finalister med tre likaplacerade. Sedan dess har Minna Telde strukit Tabasco, på grund av  som var stark kandidat till BT-titeln.

Från lilla finalen ska det enligt SwedeHorse enkla regler komma fyra ekipage. Men tävlingsledningen har beslutat att på grund av de många kvalade i grundomgången så tas endast tre in.

Uppdatering
Lilla finalen bjöd på flera upphämtningar och en del favoritfall. Olof Axelsson på De Rubina, första utanför final i grundomgången, blåstes ut efter travvolterna.

Segrare i lilla finalen blev Malin Johansson på söta fölstoet Channine som hade klasses bästa sidvärtsrörelser enligt domare Annette Franzén Iacobeaus.

På grund av en strykning bland ordinarie BT-finalister fick fem BT-ekipage finalbiljett för att fylla kvoten om tio BT-hästar. Allt som allt innebär det att 19 6-åringar gör upp i final på lördag.

Resultat          

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar