Avel
6 oktober 2017 19:23

”Kakan” vann igen och Shiralee Imperial tog över 4-årstiteln

Två Breeders Trophy-vinnare i fälttävlan korades i dag. Therese Ŗrups 5-åriga Box Cayenne vann åter Breeders Trophy, nu med Frida Andersén. ”Kakans” 4-årstitel togs över av Shiralee Imperial med Sandra Gustafsson.

”Kakan” vann igen och Shiralee Imperial tog över 4-årstiteln
Sandra Gutsafsson och Shiralee Imperial segrade bland 4-åringarna. Mikael Persson/MiP Media

I bästa möjliga höstväder gjorde 4- och 5-åringarna upp i Breeders Trophy-terrängen som satte punkt för fälttävlanshästarnas intåg under den stora Breeders Trophy-veckan. Platsen var densamma som förr: Velanders bana några kilometer från Flyinge.
I domartornet höll förbundskapten Fredrik Bergendorff och de yngre ryttarnas landslagsledare Anne Persson stenkoll på finalisterna, som tog itu med banorna designade av Ted Velander.


Hårda, men rättvisa. Och glada. Domarna Anne Persson och Fredrik Bergendorff spejade från tornet.


Sandra Gustafsson och framtidshoppet Shiralee Imperial tog sin första storseger tillsammans.

De åtta stycken 4-åringarna var först ut och tog sig an banan med mestadels fint resultat och spetsade nyfikna öron. Ekipaget som låg tvåa inför terrängen tog segern tack vare den högsta terrängpoängen 16,6: Sandra Gustafsson med sitt nya framtidshopp Shiralee Imperial (SWB, val, f 2013, Corriendo Tau-Cortez, uppf Maria Jensen Johansson, äg Sandra Gustafsson, Monika Andersson).
– Han stannar hos mig så länge jag tror på honom, säger Sandra och hintar om att det lär bli en lång tid framöver.

Sandra köpte vinnarhästen i mars och äger honom tillsammans med sin gudmor Monika Andersson. Under säsongen har det blivit en seger i TH90 och några fler starter, som alla har resulterat i felfri terräng. Bland omdömena från domarna framhölls bland annat väldigt god ridbarhet. Viljan att göra rätt är en av de stora fördelarna enligt Sandra.
– Ja, han vill verkligen göra rätt. Även om han blir lite spänd och tittig är han ändå med mig och gör sitt bästa.

Uppfödaren Maria Jensen Johansson var inte på plats och representerades därför av Carin Carlqvist. Hon berättar att uppfödaren har fött upp halvblod sedan slutet av 90-talet och att Shiralee Imperial är den första av uppfödningarna i Breeders. Carin red in vinnarhästen och berättar att han var precis lika cool då som han ser ut när han vilar i solskenet strax efter segern.
– Ja, han var en ängel och det är väldigt kul att han har kommit till Sandra som förvaltar honom så väl.


Filippa Andersson siktar långt med Cinnamon.


Anna Nilsson och Kanhjo säkrade tredjeplatsen.

Vinnarna tog segern på totalt 30,2 poäng. Tvåa blev Filippa Andersson/Cinnamon (23) (SWB, sto, f 2013, e Nobel-Feliciano, uppf Maria Andersson, äg Annika Andersson) på 29,3 och tredjeplatsen tog Anna Nilsson/Kanhjo (SWB, sto, f 2013, e Kannan-Master Imp xx,  äg/uppf Camilla Ericson) på 28,9.

Tvåans uppfödare Maria Andersson gladdes förstås åt silverplatsen. Hon berättar att valet föll på Nobel för gångarternas skull och att det låter som att det kunde ha blivit något åt det tunga hållet.
– Men hon blev ju väldigt fin. Därtill har hon haft lätt för sig hela tiden och har gått från klarhet till klarhet.
Filippa som har haft Cinnamon i ett drygt halvår kan inte annat än hålla med.
– Hon hade aldrig sett ett terränghinder före april, men har varit nolla i samtliga terränger sedan dess, säger Filippa.
– Hon har gjort en fantastisk säsong och jag är väldigt glad över henne.


Utlandsbaserade Therese Örup skulle egentligen inte vara på plats, men när affärsresan ställdes in kom hon såklart hem till Sverige för att se Frida Andersén och ”Kakan” vinna – vilken tur!

När de nio 5-åringarna gjorde upp blev det en favorit i repris av ”Kakan”.  Förra årets vinnare Box Cayenne (SWB sto, f  2012, e Cuper-Cardento, äg/uppf Therese Örup), nu med Frida Andersén i sadeln, tog segern efter dagens högsta terrängpoäng 16,8 och en total på 31,2. Väldigt god ridbarhet, framåtbjudning och självbärighet var lite av det som domarduon fäste vikt vid hos Box Cayenne.

Therese och hennes mamma Regina, duon bakom de  framgångskrika Box-hästarna, kan intyga att man inte alls vänjer sig vid segrarna och att det är lika härligt var gång det händer.
– Oh ja, det är lika kul varje gång. Det behövs ju lite tur också och framförallt när det är så många andra fina hästar med, säger Therese och berömmer förstås inte minst Fridas arbete med Box Cayenne.

Nästa Box-häst i hetluften är Box Leo som ska gå unghäst-VM med Ludwig Svennerstål. Trion Therese, Regina och Frida småskojar om unghäst-VM även för Box Cayennes del framöver, men understryker att de tar säsong för säsong med såväl Cayenne som de andra unga talangerna.

Frida och ”Kakan” gör sin första säsong tillsammans och det har blivit några segrar i stillterräng och H100.
– Ruth hade gjort ett fantastiskt jobb och allt satt på plats, säger Frida om att ta över efter Ruth Lundberg.
– Därtill har Kakan en superinställning, vill göra rätt, och hoppar och rör sig bra. I dag var hon taggad redan när vi fick skritta på banan och hon letar verkligen hinder.


Frida Andersén och Box Cayennes terrängrunda föll domarna i smaken.


Anna Nilsson och Midas for fram genom vattnet.


Likaså gjorde Kingen, som blev trea med Sophia Folkesson.

Fyraårstrean Anna Nilsson blev tvåa med Midas (SWB, val, f 2012, e Bellagio-Amiral, äg/uppf Marie Haward) på 29,6  och Sophia Folkesson med Kingen (SWB, val, f 2012, e Haydn-Elmshorn, uppf HB Gabrud Stables, äg Sophia Folkesson) blev trea på 29,3.

Anna Nilsson har mycket gott att säga om såväl trean Kanhjo som tvåan Midas.
– De är jättefina båda tvåa. Midas har mycket utstrålning, härlig inställning och mycket vilja.

Midas uppfödare, för många mest känd som kvinnan bakom Patrik Kittels OS-häst Deja, var precis som de andra framgångsrika BT-uppfödarna strålande glad.
– Det är så mycket glädje i det här och i att se Anna och Midas i terrängen. Anna älskar hästen och Midas älskar terrängen, säger Marie Haward och konstaterar att hennes ekipage matchar varandra ytterst väl.


Marie Haward med sin Midas och Anna Nilsson.

Resultat

Foto: Mikael Persson/MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden