Dressyr
24 oktober 2021 20:37
Ridsportplus

Kalmarekipage trea i internationell GP-debut

InternatinelltDet har varit svenska framgångar på det trestjärniga dressyrmeetinget i Exloo, Nederländerna. Nina Karlsson blev trea i Grand Prix Special i sin internationella debut med Strandagergards Danoir. "Det bästa är att jag kände att det finns några växlar till," säger hon. I klasserna för unga ryttare höll sig bland annat Ellen Hedbys framme.

Kalmarekipage trea i internationell GP-debut
Nina Karlsson och Strandagergards Danoir. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Emma Bergqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på lördagen som Kalmarryttaren Nina Karlsson red sin Strandagergards Danoir (DWB val f 2009 e De Noir-Blue Hors Soprano, uppf Jens Jörgen Abildskov, äg Nina Karlsson)  till en tredje plats i den trestjärniga Grand Prix Special-klassen på meetinget.

Jag har varit lite blyg själv inne på banan, och det är klart att han känner av det. Nu tänkte jag att måste våga visa min häst mer. Nina Karlsson.

Ekipaget slutade på 68,851 procent.
– Han var fin i Grand Prix också men där var det jag som missade lite. Jag tappade bland annat räkningen i ettorna. Men jag var jätteglad över att komma åtta där. Att sedan bli trea i Grand Prix Special hade jag inte förväntat mig, säger 45-åringen som är baserad i Kalmartrakten.

Hon har tävlat internationellt tidigare, bland annat i världscupen i Oslo 2008. Men det var internationell debut med Strandagergards Danoir som hon red SM på tidigare i år.

Peppad inför klassen

Inför Grand Prix Special fick hon mycket pepp, bland annat via telefon från sin tränare Rose Mathisen och medföljande Nina Kullander.

– Jag kände att jag måste rida på lite mer. Min häst har varit så fin på sista tiden, han är verkligen i toppform. Men jag har varit lite blyg själv inne på banan, och det är klart att han känner av det. Nu tänkte jag att måste våga visa min häst mer. Jag tänkte att det får bära eller brista men han var mottaglig för det, fortsätter hon.
– Det bästa är att jag kände att det finns några växlar till.

Framgångsrika unga ryttare

Det var mer svenska framgångar på meetinget i Exloo. I de unga ryttarnas kür på söndagen blev Ellen Hedbys/Quentin SV tvåa med 71,533 procent. Det blev svenskt även på tredje plats genom Linnéa Holmgren/Sir Dennis på 71,308 procent. De båda YR-ekipagen hade även framgångar tidigare under meetinget.

Ellen
Ellen Hedbys och Quentin SV på det holländska meetinget. Foto: Privat

– Det har varit en fantastisk helg. Att komma tvåa i küren var jättekul och häftigt och de är så duktiga på kür utomlands. Vi i Sverige har inte så många tillfällen att göra det, säger Ellen Hedbys.

Hon är 20 år och bor i skånska Höllviken. Hon har haft sin häst Quentin SV i fem månader.

”Lär känna varandra”

– Det är kul att vi har fått så bra kontakt, men vi håller fortfarande på att lära känna varandra, säger Ellen Hedbys som tränar för sin mamma Anna Hedbys och Kerstin André och har haft framgångar tidigare, bland annat med ponnyn Indiana Joe som hon tog flera SM-guld med.

Hon ägnar den mesta tiden åt sina hästar, men arbetar även en del på konditori.
– Nu närmast tänker jagrida DressagePowers kürfinal i Linköping om ungefär en månad, säger hon.

Där planerar även Linnéa Holmgren att starta och Nina Karlsson funderar på det.
– Vi får se lite hur det känns när vi kommer hem och så, säger Nina Karlsson.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden