Veterinärt
16 mars 2022 18:33
Ridsportplus

Kan en häst ha ADHD?

Fråga expertenKan hästar ha ADHD? Experterna Jenny Yngvesson, Anna Lundberg och Elke Hartmann ger sina svar på frågan.

Kan en häst ha ADHD?
Impulsivitet och överaktivitet är två kärnsymtom för ADHD hos människa. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jenny Yngvesson

    Jennyyngvesson
    Jenny Yngvesson

    Det finns inga studier som säger klart ja eller nej och man behöver vara ödmjuk för att vi saknar mycket kunskap. Men djur kan visa beteenden som brukar ingå i ADHD och används därför som modeller vid forskning om ADHD; zebrafiskar visade hyperaktivitet i en studie, till exempel, men annars är gnagare och primater vanligare i den forskningen.

    Hästar kan reagera starkt på saker som vi tycker är ovidkommande och de har stort rörelsebehov — men det är ju typiskt hästar. Det finns individuella skillnader i hur aktiva och reaktiva hästar är, plus att man avlat olika på olika hästraser. Araber och fullblod är avlade för att vara reaktiva medan kallblod ofta har en annan reaktivitet.

    Ofta brukar barn få sin ADHD-diagnos när de börjar skolan, det är en ny miljö och de måste sitta stilla. Det kan möjligen jämföras med hästar, de kanske går kort tid i hage och inte får röra sig, vilket förstärker de utåtagerande beteendena.

    Anna Lundberg

    Al_4
    Anna Lundberg

    Även om det kan finnas likheter i beteenden så är hästars och människors hjärnor olika, människans hjärna är otroligt komplex. ADHD hos människor kan resultera i en ängslighet över att inte passa in, och det är svårt att veta om hästar känner så. Den här oron kan leda till depression, men sådana kopplingar kanske inte kan göras hos hästar.

    De beteenden som hästar kan visa och som vi tycker kan påminna om ADHD, som när hästar är överaktiva, har kanske att göra med en miljö som begränsar hästarnas behov av att utöva naturliga beteenden som rörelse, att ha sällskap och att söka föda. I stället för att behandla symtomen är det viktigt med en hästhållning där de får utlopp för sina naturliga beteenden.

    Elke Hartmann

    Elke-hartmann-2-211211-rt
    Elke Hartmann Foto: Roland Thunholm

    Vi ska vara väldigt försiktiga med att ta en terminologi för människor och använda den om hästar.

    Vissa hästar kan vara svårhanterliga, men det hjälper inte att ge sådana individer etiketten ADHD. I stället krävs det rätt hästhållning, rätt träning och en medvetenhet om att det inte är hästens fel. Vi måste anpassa träningen efter hästen.

     

     

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden