Avelsnyheter
7 maj 2019 11:38

Kan hästens temperament beskrivas objektivt?

Nytt protokollGår det att mäta och beskriva hästens temperament på ett objektivt och standardiserat sätt? Den frågan vill SWB söka svaret på genom ett projekt.

Kan hästens temperament beskrivas objektivt?
SWB har arbetat fram ett sätt att beskriva unghästars temperament. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm.

I samband med ridprovet under unghästtesten 2019 kommer ett nytt protokoll att användas, där SWB:s domare ska beskriva olika egenskaper hos hästen enligt en niogradig skala, från ”lite” till ”mycket”. Detta skriver SWB på sin hemsida.

Egenskaperna har valts ut utifrån genomgång av vetenskapliga beteendestudier på häst samt hur andra avelsförbund arbetar i den praktiska verksamheten, skriver SWB vidare.
Registreringarna av egenskaper görs i år som ett test, och kommer inte att innebära någon skillnad för hästens upplevelse eller bedömning på ridprovet, enligt SWB. Registreringarna kommer inte heller att påverka det ordinarie ridprovets resultat, huruvida hästen blir godkänd eller icke godkänd.

Resultaten av temperamentsmätningarna kommer heller inte att offentliggöras, skriver SWB, utan ska utvärderas innan beslut fattas hur SWB ska gå vidare med temperamentsbeskrivningar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-