Världen
27 februari 19:27

Kevin Staut frias – exflickvännen Marie Valdar Longem döms

DomDomen kring det uppmärksammade, påstådda misshandelsfallet mot OS-ryttaren Kévin Staut har nu kommit. En friande dom för ryttaren - medan det norska OS-hoppet Marie Valdar Longem döms.

Kevin Staut frias – exflickvännen Marie Valdar Longem döms
Marie Valdar Longem är en av Norges OS-kandidater till Paris. Foto: Roland Thunholm

Kevin Staut frias från åtalet gällande misshandel, det slog domstolen i Lisieux fast under torsdagen. Istället döms exflickvännen Marie Valdar Longem till 1500 euro i böter för ”forsettlig vold”, vilket motsvaras av misshandel i svensk lagstiftning.

– Jag är helt chockad över beslutet. Det känns helt overkligt, och jag har knappt ord för vad jag känner. När jag gjorde anmälan var jag medveten om att det kunde sluta med att han blev frikänd, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att hans motanmälan skulle leda till det här, skriver Longem i ett pressmeddelande som den norska nyhetssajten VG.no tagit del av.

Åtalet mot Staut gäller en händelse som ska ha utspelat sig i ett hotellrum i franska Bordeaux för snart ett år sedan. Longem anmälde Staut för att ha knuffat henne och därefter skallat henne i pannan medan hon låg i sängen. Något som Staut förnekar, och i sin tur motanmälde han den norska landslagsryttaren och menar att det är hon som skadat honom. Staut menar att han sov på en soffa i rummet, när Longem väckte honom och tryckte hårt på hans skadade knä. Enligt hans version ska Longem ha skadat sig då hon slog pannan i sitt knät.

Domen överklagas

Direkt efter domen meddelade Longems franska advokater att de valt att överklaga. Den norska hoppryttaren motiverar rättsprocessen och överklagandet: ”främst för att jag ville rikta strålkastarljuset på vad som påverkar kvinnor i alla länder, inklusive här i Norge.”
– I väntan på överklagan kommer jag att fortsätta kampen för att förbättra kvinnors rättigheter, och samtidigt göra mitt yttersta för att delta för Norge under OS i Paris i sommar. Det kommer att vara viktigt både för mig själv och för kvinnor runt om i världen att visa att vi inte låter oss knäckas, skriver Longem i pressmeddelandet.

Stauts advokater hävdar motsatsen i ett uttalande till VG.
– Domen återger sanningen om vad som faktiskt hände. Under rättegången framkom bevis för att anklagelserna från Longem mot Staut var falska, och att Staut var den enda som utsattes för våld i detta fall. Kampen för att skydda kvinnor som utsätts för våld får inte bortse från att vissa kvinnor också kan utöva våld. Stauts oskuld erkänns här och hans heder är återställd, skriver Stauts advokat Fanny Colin.

Kevin Staut har ridit flera stora mästerskap för Frankrike, och ingick i laget som tog OS-guld i Rio de Janeiro 2016. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden