Krönika
18 februari 2018 16:54

Kim C Lundin: Ska 3-åringar ridas?

Krönika"I en tid när ridbarhet och vettigt temperament håller på att bli en lika het valuta som Bitcoin och cannabis-aktier, fattas många avelsbeslut fortfarande på bedömningar av både hingstar och ston utan ryttare". Det skriver Ridsports avelskrönikör Kim C Lundin i sin senaste krönika.

Kim C Lundin: Ska 3-åringar ridas?
Kim C Lundin.

Alla vet det, de erfarna uppfödarna betonar ständigt stoets betydelse för avkommornas framgång. Ändå är det i dag vanligt med omeriterade, till och med oridna ston i avel. Kanske skadade de sig som unga, kanske var de för svåra, kanske räckte ett fint 3-årstest    eller premiering i andra länder för att fatta avelsbeslut.

I det här avseendet skiljer sig inte de nordiska uppfödarna från sina konkurrenter på kontinenten. I en tid när ridbarhet och vettigt temperament håller på att bli en lika het valuta som Bitcoin och cannabis-aktier, fattas många avelsbeslut fortfarande på bedömningar av både hingstar och ston utan ryttare.

Det är olyckligt eftersom det är den enskilt viktigaste egenskapen för att tävlingshästar ska få ett bra liv; samarbetsvilja och god ridbarhet i form av arbetslust och begåvning. SWB har med sina förändringar i unghästreglementet öppnat för att allt fler ska kunna visa sina hästar, oavsett fas och utveckling. Det är mycket bra för att hålla deltagandefrekvensen uppe. Det i sig ger bättre underlag för index till hingstar och ston.

Det som fortfarande saknas är betyg på ridbarhet och temperament/samarbetsvilja. Det borde vara en del i utvärderingen. Åren då betyg gavs på 3-årstesternas ridprov var inte helt lyckade, framför allt för att domarkåren hade ganska varierad syn på vad som skulle bedömas och hur. Farhågan att unga hästar övertränas hade kunnat undvikas med tydligare bedömningsgrund och striktare instruktion. Nu gjorde SWB i stället helt back i maskin, synd på så rara ärtor, det var inte en perfekt början men ett steg i rätt riktning.

Det rimmar dåligt med att det under bruksprovet krävs allt annat än unghästridning för att nå godkännande för en 3-årig hingst redan i mars. Jag anser att ungdomssprall från en 3-åring många gånger resulterat i ”ej godkänd”. Sådant har större betydelse än en guldkantad stam och prestationssäkert möderne. Uppochnervända världen.

Ska då 3-åringar ridas? Ja, men klokt och varsamt. Titta på BWP som på enkelt vis hoppar sina 3-åriga hingstar uppsuttet i mars med egen ryttare, kombinerat med rutinerade testryttare som provar hingstarna utan att hoppa dem. De hingstarna går i en klar unghästform, får lov att både busa och spänna till när de visar begåvning för sin disciplin. Bedömda ridprov med publicerade resultat ger säkrare avelsbeslut – för ridbarhet i tiden.

 

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva nummer 3, 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden