Dressyr
24 november 2013 09:39

Kittel delade med sig

Enkelhet, variation, bra grund och fokus var några av dressyrryttaren Patrik Kittels honnörsord under lördagens clinic på Gunnarlunda utanför Helsingborg.

Kittel delade med sig
Patrik Kittel delade med sig av sin kunskap och sina erfarenheter under lördagens clinic.

Det ska vara enkelt att rida. Om hästen inte går lätt för skänkeln under grundutbildningen, hur ska det då fungera sen när du rider Grand Prix? Nå de högsta klasserna kan alla som arbetar hårt för det menar Patrik Kittel. Och det är svårt att inte smittas av hans entusiasm när han berättar hur han tänker när han rider. Efter att gjort succé som testryttare för 4-åringarna under unghästchampionaten var Patrik Kittel åter på skånsk mark för att under lördagseftermiddagen ge en clinic på Gunnarlunda utanför Helsingborg. 

Det finns många skickliga ryttare och det finns många skickliga ryttare som kan lära ut ridning. Vad Patrik Kittel dessutom tillför är sin positiva inställning och sin ”allt är möjligt”-attityd.
– Sätt höga mål, säger han.
– Och ha ett mål för i dag, delmål och ett slutmål som du kan jobba utifrån. Tänk efter och analysera varje ridpass. Det behöver inte vara så avancerat utan mer att du stämmer av vad du tränat på, hur det kändes och vad du behöver träna vidare på. Det kan hela tiden bli lite bättre och det gäller att ha viljan att utvecklas trots att det är motigt ibland.

Att ridsporten bara skulle handla pengar håller inte Patrik Kittel med om, inte heller att det skulle behövas massor av talang.
– Titta på mig, säger han.
– Jag har inte haft de förutsättningarna men jag tagit mig dit jag är genom hårt arbete och genom att ta fram det bästa jag har kunnat av mina hästar. Fokus är A och O för den som sitter till häst, ryttaren måste ta sig tiden att ha 100 procent uppmärksamhet och koncentration på hästen.

De flesta hästar har större potential än vad man tror. Det är Patrik Kittels utgångspunkt. Med en häst som har ett stort hjärta och rätt inställning går det att komma långt även om hästen inte har den största gången eller de fysiska förutsättningarna. Man ska tänka att alla hästar kan vara nästa världsstjärna, det vet man inte förrän man testat, menar Patrik. Själv vill han ha hästar som verkligen vill jobba. De får gärna vara lite heta.

Patriks ridning genomsyras av hans positiva inställning. Han klappar och berömmer hästarna ofta. Han betonar att det är viktigt att fråga hästen om nya saker hela tiden, då fortsätter den tycka att det är intressant. Tänj på gränserna, våga gå utanför både din och hästens bekvämlighetszon. Oftast är det som allra bäst när hästen tycker att det är som jobbigast. Ta dig dit en kort stund och gör sedan något enklare, så att hästen inte hinner bli trött utan fortfarande tycker att det är roligt. Avsluta alltid passen med något som hästen är bra på.

Basen är det allra viktigaste och det finns inte några genvägar. Det var ett huvudbudskap. Under clinicen red Patrik fyra hästar på olika utbildningsnivå. Hans arbete följde samma principer på alla nivåer även om han tillförde mer rörelser ju högre utbildad hästen var. Fram för skänkeln, tillbaka för handen, så enkelt är det menar Patrik. Ber ryttaren om något ska det bli en reaktion. Nyckeln är att vara konsekvent hela tiden.

På samma sätt ska hästen kunna vänta på ryttaren, vilket kan vara svårt för ambitiösa hästar. Patrik låter det ta tid att värma sina hästar, 15-20 minuter skritt för hand, sen ungefär samma tid för uppsutten skritt för att sedan gå över till 10-15 minuter lösgörande arbete i trav och galopp. Därefter kan arbetet börja. Det gör han på ungefär en halvtimme. Hela tiden ska hästen bära sin kropp själv i balans. Patrik söker driv, jämn bjudning och kontakt på båda tyglarna, då kan hästen jobba rakt under sig.

Variation är ett nyckelord i Patriks ridning. Variera och reglera form och tempo, framåtridning och tvärning och lägg in många övergångar.
– Lek med era hästar! Bara fantasin sätter stopp. Våga testa och se vad som händer, det behöver inte vara perfekt hela tiden. Det här har ni kanske inte sett förut, skrattar han och gör en galoppiruett ”åt fel håll” för att få hästen att samla sig lite mer.
– Testa att öka växeln lite, och lite till, och lite till – i trav och galopp. Lägg in skrittpauser där hästen får slappna av och pausa och glöm inte att det är en gångart lika viktig som de andra.

Ett annat budskap var att inte göra rörelser så dramatiska. Många ryttare gör en stor grej av exempelvis piaff och passage, då blir det inte bra, menar Patrik. Lägg in det i korta episoder, gör det lätt för hästen. Det går att börja tidigt, alla hästar kan trava med små, små steg och utifrån det kan det arbetas med mer samling allteftersom hästen blir starkare.  Ett annat tips för ryttare på alla nivåer är att i galoppen vända några steg, rida rakt, vända några steg och så vidare, med lite piruettänk. Ju mer utbildad häst desto mer kan man vända och det är både stärkande, får hästen att komma upp i galoppen och lär den att vänta på ryttaren.

Det var sann ridglädje Patrik Kittel förmedlade under clinicen och troligen var det många som körde direkt hem och ägnade lördagskvällen åt att träna, testa och tänja lite på gränserna. Och precis som Patrik säger: det är bättre att prova och misslyckas än att inte göra alls. Med rätt inställning kan man komma långt. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden