SäkerhetUnder helgen kommer vi att se manliga segrare i de internationella klasserna rida ärevarv på Scandinavium utan hjälm, trots att ridsport är en av de farligaste sporterna. Det är dags för en förändring, skriver Klara Boije af Gennäs, doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö universitet
Klara Boije af Gennäs: ”Behåll hjälmen på under ärevarvet”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Ridsporten är den näst största ungdomsidrotten i Sverige, efter fotbollen. De 824 föreningarna inom Svenska Ridsportsförbundet har 150 000 medlemmar, och vi har över 30 ridgymnasium, Det går inte att förneka att kärleken till hästar och tryggheten som många finner i stallet är stor. Tyvärr räknas även ridsporten som en av dom farligaste sporterna och i forskning anses den farligare än sporter som rugby, gymnastik, utförsåkning och motorcykel.
De vanligaste orsakerna till att man skadar sig i ridsport är att ryttaren trillar av, blir avkastad eller blir sparkad.

Detta kan även hända den bäste. För två år sedan ramlade Peder Fredricsson av på framhoppningen under Global Champions Tour i Stockholm och skadade nacken allvarligt. Efter en period av återhämtning kom han tillbaka.
En annan ryttare som tävlar under Gothenburg Horse Show 2025 är världsettan Henrik von Eckermann. Han trillade nyligen av Glamour Girl och fick en fraktur i handen, men startar ändå. Med tanke på hur stor debatten kring hästars välfärd har blivit, så ställer jag mig nu frågan: Ska ryttare få rida med fraktur om hästar absolut inte får tävla om de är skadade?
I en ny studie på svenska ryttare, så rapporterades 7 768 skador till Folksam under 2017–2021. De skadade var till 97 procent kvinnor mellan 6 och 75 år och 44 procent av alla skador gällde huvud eller nacke. Tre personer dog till följd av sina skador.
Den allra viktigaste skyddsutrustningen vi har i ridningen är ridhjälmen. Om vi har den på huvudet…för ibland glömmer vi att den finns.
Det har genom åren funnits och finns fortfarande många traditioner inom hästvärlden där hatt används i stället för hjälm.
I Försvarsmaktens Beridna högvakt användes inte hjälm utan en huvudbonad, som främst är till prydnad, likt den ryttarna som vaktar slottet i England har på sig. Men nyligen har man arbetat med att ta fram en speciell hjälm som påminner om den tidigare huvudbonaden och uppfyller hjälmens säkerhetsegenskaper. Det är en statlig organisation som går i rätt riktning.
Förebilder och statligt sända program borde föregå med gott exempel. När Beyonce släppte sin countrylåt följt av den populära tv-serien Yellowstone med Kevin Costner i huvudrollen som en ranchägare som gör allt för att försvara sin mark i riktig cowboy-anda så har western fått ett uppsving i Sverige.
Nyligen sände SVT ett program där vi får följa en man tillsammans med sin häst som ska rida över fjällen, korsa stora vattendrag och bestiga svår terräng. Jag citerar ”det var roligt att få leka cowboy”. Låter det bekant? Har cartoon-figuren Lucky Luke som rider in i fjärran med sin häst Jolly Jumper äntligen fått sin dokumentär, fast utan banditerna?
När ska westernryttarna haka på? En studie på westernryttare i Alberta, Kanada, som bestod främst av medelålders män, visade att endast dryga tio procent använde hjälm.
Ser vi till ridsportens Internationella tävlingar så beslutade FEI:s årsmöte 2021 att hjälmen ska ersätta den höga hatten i dressyr. Men trots det, så fort det blir prisutdelning och ärevarv, tas hjälmen av oavsett disciplin.
Med fler som använder hjälm kan vi minska allvarligheten bland de skallskador som kommer ske. Svenska Ridsportförbundet har hjälmkrav vid ridning på ridanläggningar kopplade till förbundet. Eloge till dem och eloge till personalen, kollektivet och ryttarna som upprätthåller användandet av hjälm. Dessutom pågår just nu spännande forskning i Västra Götaland om hjärnskakningar inom ridsporten och hur stallbackskulturen påverkar skadebilden hos våra unga ryttare.
Sverige har nu chansen att vara trendsättande. Låt oss se svenska landslag och elitryttare som rider ärevarv med knäppt hjälm kvar på huvudet.
Modeikonen Coco Chanel bröt trenden med frilliga klänningar och korsetter och bytte till byxor och skjorta. Hon blev en ikon för modevärlden. Låt hjälmen bli den nya hatten!
Klara Boije af Gennäs, doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö universitet
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på