Nyheter
20 februari 2018 11:22

Klimatsmart vattenlösning prisas av Lövsta

MiljöStall Kvickstorp får Lövsta Future Challenges miljöpris efter en fiffig lösning som tar tillvara regnvatten.

Klimatsmart vattenlösning prisas av Lövsta
Så här samlas regnvatten från ridhustaket in i tankarna. Foto: Privat

De senaste åren har det varit vattenbrist i Sverige med bland annat bevattningsförbud i stora delar av Sverige. Det är inte längre hållbart varken ekonomiskt eller miljömässigt att använda kommunalt vatten eller vatten från egna brunnen för att vattna ridhus och ridbanor.

Samlar regnvatten
Lövsta Future Challenges miljöpris går i år till Stall Kvickstorp utanför Åtvidaberg där det har tänkts till runt detta.

Maria Cederlund och hennes man Leif Lourie, som driver stallet, bestämde sig för att hitta en bättre lösning än att hämta vatten i sjön för att vattna ridhusunderlaget. De konstruerade de ett system som samlar sin regnvattnet från ridhustaket och vattnar nu ridhuset på en kvart istället för tre timmar.
– Om vi kan inspirera andra att ta tillvara på regnvatten så är det bara en bonus. För oss har det verkligen varit ett lyft, säger Maria Cederlund i ett pressmeddelande från Lövsta Future Challenge.

20180220_spridare
Det har också monterats spridare i ridhuset.

Lövsta Future Challenge har delat ut ett hållbarhetspris sedan 2016 i syfte att uppmuntra och lyfta fram hållbarhet inom hästnäringen. Priset delas ut under Gothenburg Horse Show den här veckan.

Om vi kan inspirera andra att ta tillvara på regnvatten så är det bara en bonus. Maria Cederlund, Stall Kvickstorp.

– Vi hade svårt att hitta bra pristagare i år säger Alexandra Mörner,  Lövsta Future Challenge.
– Vi var tvungna att gå ut och efterlysa bra hållbarhetsinitiativ och bland alla tips vi fick in fanns Kvickstorp.

Enkel och smart
– Deras lösning är enkel, smart och kan vara till nytta för många. Vi tar vatten för givet men det är inte alls säkert att det kommer att se ut så i framtiden, det är dags att börja tänka på det, fortsätter Alexandra Mörner i pressmeddelandet.

Priset är en tavla.

Läs mer vad du som hästägare kan göra när det gäller vattensituationen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-