Sverige
6 november 2019 19:01

Knivskuren häst avlivas – belöning utlyst

KnivskärningÄgaren väljer nu att avliva hästen som knivskars på Burlövs Ryttarförening på måndagskvällen. Engagemanget är enormt, säger förundersökningsledare Mikael Ramsbjer. En belöning på 10 000 kronor har utlysts till den som kan hjälpa polisen att få tag på förövaren. Samtidigt är hästägaren kritisk till klubbens agerande.

Knivskuren häst avlivas – belöning utlyst
Många hästägare och klubbmedlemmar på Burlövs Ryttarförening är oroliga efter knivskärningen. (Bilden har inget samband med artikeln.) Arkivbild: Istock

Den häst som sent på måndagskvällen hittades knivskuren av sin ägare på Burlövs Ryttarförening kommer att avlivas på grund av sina skador.

– Sannolikheten att hon ska bli bra är liten, det är lång boxvila och lång rehab och det känns inte rätt för en så pass ung häst. Hon ska inte behöva lida mer, säger hästägaren som har haft det 3-åriga stoet sedan hon var föl.

Hästägaren väljer nu alltså att avliva hästen som knivskurits i bland annat halsen, på bakdelen och över senan på höger bakben.

Knivskärningen av stoet rubriceras av polisen som djurplågeri och en förundersökning har inletts. Polisen har säkrat spår som har skickats iväg för teknisk undersökning och vittnesförhör kommer att inledas inom kort.

– Engagemanget är enormt, både inom och utom hästvärlden och i och utanför föreningen. Folk ringer hela tiden och lämnar uppgifter eller har teorier, säger förundersökningsledare Mikael Ramsbjer, som även inväntar underlag från den veterinär som har behandlat hästen.

Hur pass värdefulla uppgifter och spår handlar det om?

– Det är för tidigt att säga, först behöver vi samla in mer uppgifter och förhöra olika personer. Vi får se vad vi kan bevisa. Men vi har en förhoppning om att lösa detta, säger Mikael Ramsbjer.

Hästägaren kritisk mot säkerheten

Hästägaren själv säger att känslan av maktlöshet är stor.

– Än finns det ingen misstänkt och inga motiv vad jag kan förstå. Det verkar som att min häst valdes ut slumpmässigt, hon har ju en färg som gör att hon syns, säger hästägaren och tillägger att klubbens säkerhetsrutiner på något sätt måste ha brustit.

– Det är siste mans ansvar att se till att det är låst och att kontrollera att det inte finns någon kvar inne på klubben. Det har man ju uppenbarligen inte gjort. Eller så är det någon som har tillgång till ridskolan med nyckel och då är det ju ännu värre, säger hästägaren.

– Det är heller ingen från klubben som har kommit fram och frågat hur jag mår, förutom en i krisgruppen, och det gör att det känns ännu jobbigare.

Självlåsande dörrar

Linda Bagge, styrelseordförande i Burlös Ryttarförening, har en annan bild av händelseförloppet. Enligt henne har säkerhetsrutinerna följts och som av en händelse råkade det vara två personer, en ridlärare och en i styrelsen, som kontrollerade och låste stallet i fråga på måndagskvällen. Vanligtvis är det en person.

Eller så är det någon som har tillgång till ridskolan med nyckel och då är det ju ännu värre.

– Den normala rutinen är inte att gå igenom precis varenda städskrubb, men vi går alltid igenom stallgången, personalrum och sadelkammare, så man inte låser in någon, säger Linda Bagge och tillägger att dörrarna är upphaspade på dagtid och självlåsande så fort de stängs.

Om hästägarens kritik mot klubbens bemötande säger Linda Bagge att tre styrelsemedlemmar var på plats direkt efter händelsen och ”halva natten” på måndagskvällen för att bistå hästägaren och polisen. Dessutom var styrelsen samt krisgruppen tillgängliga från klockan 17 fram till stängning på tisdagskvällen – dels för hästägarens skull, dels för att svara på de många frågorna från föreningsmedlemmarna.

Spekulationer kring försäkringspengar

I samband med kritiken mot säkerhetsrutinerna har hästägaren även ställt en fråga till klubben genom Linda Bagge gällande ekonomisk kompensation. Frågan gäller huruvida klubben kan tänka sig att ersätta självrisken för behandlingen av den uppkomna skadan. Även kallhyran under uppsägningstiden har varit föremål för diskussion.

– Det handlar inte om pengarna, utan om principen. Det är ju deras säkerhetsrutiner som har brustit och det här kommer att kosta mig mycket pengar, säger hästägaren.

Jag är bara så fruktansvärt arg – det känns som att någon indirekt har mördat min häst.

– Jag vet att en del har kommenterat på sociala medier att det är någon närstående till mig som skulle ha skadat min häst, så att jag kan få ut försäkringspengar. Men de spekulationerna kan jag sticka hål på direkt. Jag tog nämligen bort livförsäkringen för ett år sedan, för jag tänkte att jag ändå skulle ha min häst resten av hennes liv, fortsätter hästägaren.

– Det här kommer bara att kosta mig pengar, jag får inte ut en krona.

Många stall är olåsta

Linda Bagge ställer sig starkt frågande till hästägarens begäran om ekonomisk kompensation. I kontraktet hyr man som hästägare en stallplats, där det bland annat ingår fordring och in- och utsläpp, ”men föreningen har inget med hästarna att göra när det kommer till veterinärvård om hästen skadar sig”.

– Det är en oerhört tragisk händelse, men det är samma sak som om en häst till exempel bryter benet i boxen. Att då förvänta sig att vi som förening ska stå för det är inte rimligt.

– Jag tycker verkligen inte att vi har brustit på något sätt här. Inte heller när det gäller säkerheten kring stallet. Det är ju många som inte har lås på sina stall. Jag har själv min häst i ett olåst stall. Om det händer min häst något där på natten, så kan ju inte jag be gårdsägaren att betala min självrisk, säger Linda Bagge.

Belöning och Efterlyst

Samtidigt har Svenska Hästars Värn engagerat sig i händelsen och utlyst en belöning på 10 000 kronor ur Tindras minnesfond till ”den som kan hjälpa till att få tag på förövarna”. Tindras minnesfond är en insamling som gjordes till minne av fölet Tindra, som hittades svårt misshandlad och sargad i Stadsparken i Jönköping 2014. I Tindras fall lades förundersökningen ner, eftersom djurplågeri inte kunde styrkas.

Under onsdagskvällen har även TV3 varit på plats på klubben och spelat in ett inslag som kommer att sändas i ”Efterlyst” klockan 20.00 på torsdag kväll.

– Just nu svävar jag mellan sorg och att inte kunna ta in vad det är som har hänt. Men jag är med på tv för att jag vill att den här jäveln ska åka fast, säger hästägaren.

– Jag är bara så fruktansvärt arg – det känns som att någon indirekt har mördat min häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden