Ridsport Play
13 december 2022 15:25

Kolla klippet: Akut kolikoperation

BukkirurgiSå här års drabbas många hästar av kolik. I ett filmklipp på Facebook delar en hästklinik med sig av en akut kolikoperation, där man misstänker livshotande tarmvred. Känsliga tittare varnas.

<strong>Kolla klippet: Akut kolikoperation</strong>
Tarmvred är allvarligt, speciellt om blodförsörjningen stängs av. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Sandra Nordin Johansson

I ett  filmklipp på Facebook delar den belgiska specialistkliniken Equitom med sig av en akut kolikoperation med tarmomvridning. Hästen kom in till kliniken med svåra koliksymptom och man misstänkte akut tarmvred i den delen av grovtarmen som heter stora kolon. Det är ett av de mest allvarliga och livshotande koliktillstånden hos häst.

Vid bukoperationen upptäcktes mycket riktigt att tarmen vridit om sig själv ett helt varv. Det betyder att tarmen har vridit sig runt sin egen axel och i princip slagit knut på sig själv. Kirurgen vred tarmen rätt och lade den till rätta, varpå det stoppade blodflödet snabbt kom igång igen.

Tarmen var dock överfylld med gas och avföring som behövde avlägsnas. Ett snitt gjordes där tarmen svänger i buken – och tarmen tömdes på enorma mängder illaluktande fermenterad avföring.

Se klippet i sin helhet här. Känsliga tittare varnas.

Operationen gick bra och hästen har återhämtat sig. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden