Ridsport Play, Veterinärt
9 september 2021 13:50
Ridsportplus

Arbetshäst fick andningshjälp av 3D-print

Ny teknikGenom ett skräddarsytt implantat i 3D kunde en stor och rejäl arbetshäst på över 900 kg, andas fritt igen och göra sina dagsverken framför plogen.

Arbetshäst fick andningshjälp av 3D-print
En 3D-printer hjälpte Amishfolket att få ordning på en av sina arbetshästar. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Arbetshästen Ronnie hos en Amishfamilj i Missouri började andas tungt när han drog plogen.

En veterinär gjorde då ett hål vid luftstrupen, men efteråt hade det bildats lite lös hud runt hålet. Detta fladdrade när hästen ansträngde sig och gjorde att han snabbt blev trött.
– Vi behövde något att sätta i hålet som tillät luften att komma in, men samtidigt hålla tillbaka den extra huden och hindra damm och flugor från att dras in, berättar professor Kevin Keegan som höll i projektet.

Ett gäng veterinärer och teknikstudenter vid Missouri universitetet slog sig samman och designade ett implantat som kunde printas ut via 3D och sättas in i hålet vid luftstrupen. Det gjordes i ett flexibelt plastmaterial.
– De första prototyperna var lite för stora, men till slut hade vi fått fram exakt rätt storlek på implantatet, berättar Griffen Mustion, en av studenterna.
– Genom 3D-utskrifter kan man ändra prototypen tills man har en färdig produkt som passar patienten perfekt. Det går snabbt och man kan moderera detaljerna tills allt stämmer exakt, menar Mustion, som tror att 3D kan ha mycket att erbjuda både människor och djur framöver.

Implantatet förbättrade Ronnies andning radikalt, så att han kunde återta sin plats med de övriga draghästarna framför plogen och göra sitt jobb.

Teamet bakom detta projekt har redan blivit kontaktade av veterinärer som vill ha hjälp att lösa liknande problem med andra hästar som genomgått trakeotomi.

3D printing helps Amish-owned horse recover post-tracheotomy from Mizzou News on Vimeo.

Källa: 3D printing clears the air after plough horse’s tracheotomy, www.horsetalk.co.nz

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden