Hoppning, Ridsport Play
17 september 2021 19:50
Ridsportplus

Kolla klippet: Beezie Madden hoppar Baloé Hp

FörsäljningDen här helgen flyger uppfödaren Malin Carlssons godkände hingst Baloé Hp till sin nya ryttare i USA, världsstjärna Beezie Madden. "Det är så stort, roligt och spännande. Det betyder också väldigt mycket för mig ekonomiskt," säger Malin Carlsson och delar med sig att klipp när Madden provhoppade hingsten.

Kolla klippet: Beezie Madden hoppar Baloé Hp
Beezie Madden och Baloé Hp vid provridningen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För ungefär en vecka sedan blev det officiellt att Baloé Hp (SWB hingst f 2014 e Balou du Rouet-Clearway, uppf/äg Malin Carlsson, Hipparion HB) är såld till USA och att hans nya ryttare blir Beezie Madden.

Jag har fått många bud på Baloé innan, men nu kom det rätta budet. Jag kände att nu måste det hända, nu måste han ut i världen. Malin Carlsson.

Hingsten har dominerat sin årgång med bland annat segrar i Breeders och andra unghästklasser.

Nu lämnar han alltså Sverige och köparen är en av Beezie Maddens sponsorer.
– Jag har nog inte fattat hur stort detta är, säger hingstens uppfödare Malin Carlsson.
– Det har varit min mål länge, att få fram en häst på det här sättet till den är sex, sju år och sedan sälja. Jag har fått många bud på Baloé innan, men nu kom det rätta budet. Jag kände att nu måste det hända, nu måste han ut i världen.

Ridbarhet och kraftigt avstamp

Allting gick snabbt. Först kom den nya ägaren och provred, influgen från USA. Hon gillade vad hon såg och kände, så flög Beezie själv in och provred.
– Jag fick höra att hon brukar sitta av de flesta hästar efter två minuter. Men så var det inte den här gången. Men hon red honom inte speciellt länge och hoppade inte så många språng. Hon gillade kombinationen av hans höga ridbarhet och kraftiga avstamp. Och lovordade den utbildning som Arnold Assarsson och Elin Jansson har gett honom.

Hingstens nya ägare och Beezie Madden har haft liknande samarbeten tidigare, och sålde nyligen en häst som har ingått i en sådan konstellation.

Se klippet när Beezie Madden provrider Baloé nedan. 

Malin Carlsson beskriver bakgrunden till hur Baloé Hp kom till med ord som en drömsaga och att ha dragit en vinstlott. När det var lågkonjunktur och svårt att sälja hästar för ungefär tio år sedan bestämde hon sig för att leta reda på ett riktigt bra avelssto och fastnade för Baloés mamma Unta (f 2004 e Clearway-Corrado I).

Egna avkommor

Unta har fått några föl till, men har också kastat flera föl utan att någon anledning till detta har kunnat hittas. 56-åriga Malin Carlsson, som har ungefär 20 egna hästar, några utbildningshästar och inackoderingar i sin verskamhet utanför Helsingborg, har dock en avkomma e Casall i avel. Hon har också flera egna avkommor e Baloé.

Hon och Ann-Sofie Antonsson förberedde och visade Baloé själva på bruksprovet när han var tre år och godkändes. Från fyra års ålder har hingsten dock tillbringat sin mesta tid hos Assarsson och Jansson. Men den här helgen flyger han alltså till USA, i förstaklass med dubbelt så mycket utrymme som är standard för hästar under flygresor.

Tuffa år

– Det är så stort, roligt och spännande. Det betyder också väldigt mycket för mig ekonomiskt. Jag har haft några tuffa år och förlorat flera ston och föl mellan 2018 och 2020.

– Det kommer nog ta ett tag till att ta in detta. Och jag hoppas och tror att vi får se Baloé på stora banor så småningom.

Elisabeth ”Beezie” Madden har bland annat två OS-guld i lag, ett individuellt OS-brons, två världscupfinalsegrar och flera VM-medaljer på sin meritlista.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden