Ridsport Play
2 januari 2021 15:07

Kolla klippet: ”De vita hingstarnas balett”

RidkonstHarmoni, precision och ren perfektion. Det kan du få uppleva i den unika galaföreställningen "Das Ballett der weißen Hengste" som just nu finns att se via webben. Utöver kadriljen och de klassiska skolhoppen får vi även se de majestätiska lippizanerhingstarna i stallarna. Missa inte det fantastiska inslaget från österrikisk tv som du kan se här.

Kolla klippet: ”De vita hingstarnas balett”
Endast vissa hingstar har förmågan att utföra de svåraste hoppen, där beridaren sitter utan stigbyglar. Foto: ORF

För första gången någonsin sänds en timslång dokumentär uppvisning från den spanska ridskolan i Wien av österrikisk tv.  Här visas exklusiva inslag från stallarna och vi får även kommentarer (på tyska) till galaföreställningen som döpts till ”Das Ballett der weißen Hengste” – ”de vita hingstarnas balett”.

Kulissen för de magnifika lippizzanerhingstarna utgörs av barockvinterridskolan i Hofburg. Allt sker till klassisk musik från Wien och föreställningens höjdpunkt är den klassiska kvadriljen, som rids till perfektion av spanska ridskolans skickliga ryttare. Här under kan du njuta av den fantastiska föreställningen.

Se hela ”Das Ballett der weißen Hengste” här.

Fotnot: Publiken vid galaföreställningarna ser hingstarna demonstrera de mest krävande rörelserna i den högre skolan, exempelvis piruett, passage och piaff och de svåraste hoppen – som utförs helt i luften – till ackompanjemanget av klassisk österrikisk musik. Hästarna både rids och leds vid tygeln. Höjdpunkten, efter pas de deux (två hästar i spegelritt), är skolans kvadrilj, en mycket svår dans med åtta lipizzanerhästar i en exakt koreografi till historisk dansmusik från Wienkongressens tid. De vita hingstarnas balett kräver intensiv koncentration.

Inget görs enbart för uppvisningens skull och ändå är varje detalj imponerande – ridhallen i barockstil från 1729, de historiska uniformerna, det fullständiga förtroendet mellan beridare och lipizzanerhäst som enbart kommunicerar med kroppsspråket. Det är ett utsökt levande konstverk där hästens och beridarens enhet berör alla som ser det.
Källa: www.austria.info

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden