Ridsport Play
1 juni 2022 16:00

Kolla klippet: Hur rör sig hästar med och utan skor vid hoppning?

ForskningJust nu genomförs en studie på Grevlundagården där hästar som rids med och utan skor jämförs. Men hur går det till i praktiken? Det berättar professor Lars Roepstorff i ett videoklipp som du kan se här. Testryttare är inga mindre än Peder Fredricson och Fredrik Jönsson.

Kolla klippet: Hur rör sig hästar med och utan skor vid hoppning?
Hästarnas rörelser studeras in i minsta detalj. Foto: Skärmdump

På Grevlundagården genomförs just nu en studie där rörelserna hos hästar som rids med och utan skor jämförs. Bakom studien står SLU i samarbete med Agria. Men hur genomförs studien i praktiken? Det berättar professor Lars Roepstorff i ett videoklipp som du kan se här under.

För att se hur hästarna arbetar i detalj över hinder och i alla gångarter sätter man bland annat 38 markörer på hästarna .
– På det sättet får vi väldigt detaljerad information om hur leder rör sig, böjer sig och roterar i olika riktningar och naturligtvis positioner, säger Lars Roepstorff i klippet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden