Ridsport Play
17 mars 2021 09:22

Kolla klippet: Landslagshästen Jovita lämnar Valencia

På väg hemUnder tisdagen fick äntligen de första svenska hästarna lämna Valencia. På Instagram delar Svenska Ridsportförbundet ett klipp där landslagshästen Jovita, som rids av Erica Swartz, kliver på lastbilen med destination Sverige. Se klippet här och läs mer om vad som väntar när hästarna kommer hem.

Kolla klippet: Landslagshästen Jovita lämnar Valencia
Erica Swartz och Jovita (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Det är Jordbruksverket, SVA, spanska myndigheter och Svenska Ridsportförbundet som tillsammans med teamen på plats förberett för en säker hemresa för de första svenska hästarna som under tisdagen fick lämna Valencia.
– Det är sju hästar som aldrig har visat några symptom, de har varit i karantän i minst 21 dagar i Valencia och har lämnat fyra negativa testresultat, berättar landslagsveterinär Rasmus Westgren på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Här under kan du se ett klipp från när landslagshästen Jovita, som rids av Erica Swartz, kliver på lastbilen med destination Sverige.
– Hon kommer att bli jätteglad över att få komma ut i hagen igen. Vi har ordnat med karantänstall på en separat gård hemma i Sverige där det inte finns några andra hästar, så allt känns väldigt tryggt, säger Erica Swartz till Svenska Ridsportförbundet.

Läs mer om smittskyddsåtgärderna kring hästarnas hemresa och vad som händer när de når Sverige under Instagraminlägget från Svenska Ridsportförbundet.


Flera stopp och övernattningsstall som uppfyller alla smittskyddskrav väntar nu på vägen mot Sverige. Bland annat stannar hästarna i franska Lyon och i stall i Tyskland och Nederländerna, för att sedan isoleras hemma i Sverige. Här väntar ytterligare 21 dagar i karantän innan hästarna kan återgå till sina vanliga boxar.

– Den här isoleringen ska ske i karantänstall, som kommer att vara ett isolerat stall minst 50 meter från ryttarnas ordinarie tävlingshäststall. Hästens temperatur kommer att kollas två gånger om dagen. Det är också viktigt att tvätta händer, byta kläder och skor, samt ha särskild utrustning vid skötsel av isolerade hästar, säger förbundsveterinär Peter Kallings.

– Vi har personlig kontakt med alla hemvändande ryttare. De får noggranna smittskyddsrekommendationer och vi rekommenderar att alla tar kontakt med sin hemmaveterinär. För att få tävla internationellt igen kräver dessutom FEI ett negativt provsvar från prov taget tidigast efter 21 dagar, berättar Annika Ersgård, elitsamordnare hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

I nuläget finns det 24 svenska hästar kvar i Valencia.

Samlad information gällande EHV-1, tävlingsstoppet och utbrottet av EHV-1 i Valencia hittar du på Svenska Ridsportförbundets hemsida – via den här länken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden