Ridsport Play, Sverige
9 juli 2022 19:50
Ridsportplus

Kolla klippet: Outridern gör hjälteinsats

TravsportTorsdagen blev en händelserik kväll på Halmstadtravet med storloppet Sprintermästaren på programmet. Men Sveriges första outrider Camilla Olsson stal showen tillsammans med sin Simon när de fångade in en skenande häst. "Det känns konstigt att få så mycket hyllningar," säger Camilla Olsson. Kolla in klippet på hennes hjälteinsats här.

Kolla klippet: Outridern gör hjälteinsats
Camilla Olsson och hennes ögonsten Simon fick mycket uppmärksamhet för sin insats. Foto: Jessica Hallet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Camilla Olsson har bara varit hemma i Sverige i tre veckor efter att ha arbetat med trav- och galoppsport i USA i 20 år. Där har hon mestadels arbetat som så kallad outrider, alltså ridit på banan när andra tränar och tävlar, ständigt beredd att rida i fatt och fånga in eventuella löshästar.

Det är otroligt viktigt att ha en häst man litar på, och att hästen litar på ryttaren, i det här jobbet. Camilla Olsson.

– Nästan alla banor i USA har en outrider, på galoppbanorna är de tre stycken på tävlingarna, och varje morgon när hästarna tränas var vi två på plats, säger Camilla Olsson.

När hon kom hem till Sverige uppmanades hon att vara outrider i samband med travtävlingarna i Halmstad i lördags. Och hon och hennes ögonsten Simon fick visa vad de gick för när stjärnkusken Erik Adielsson föll ur sulkyn strax innan start och hästen Winner Brodde slet sig och skenade på Halmstadtravet.

Camilla Olsson och Simon kom blixtsnabbt till undsättning och fångade in hästen – till publikens stående ovationer.
– Det känns konstigt att få så mycket hyllningar, vi gjorde bara vårt jobb. Men Simon gillade uppmärksamheten, säger Camilla Olsson om sin 16-årige fullblodsvalack.

”Inte tänka eller tveka”

– Jag har haft honom i elva år. Han betyder allt för mig och fick flyga med från USA. Det är otroligt viktigt att ha en häst man litar på, och att hästen litar på ryttaren, i det här jobbet. Det kan vara ganska skrämmande för hästen med sulkys som har vält. Jag brukar snabbt titta vad som finns framför mig och sedan kör jag. Det går liksom inte att tänka eller tveka, det är bara att ge sig iväg när det är dags, säger Camilla Olsson.

47-åringen bor för tillfället hos sina föräldrar några mil norr om Göteborg och har Simon uppstallad på Åby travbana medan hon funderar lite på vad hon ska göra och bo härnäst.

Långt hästintresse

Hästintresset började i unga år med en hopphäst. Som 16-åring började hon arbeta i ett travstall och några år senare lockade en kompis över henne till USA för att arbeta med travhästar. Hon har arbetat i New Jersey och nu senast i Florida.
– Jag har en liten dröm om att starta utbildningar för outriders här i Sverige, säger hon.

Erik Adielsson klarade sig oskadd

Se filmklipp på Camilla Olssons hjälteinsats nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden