Avelsnyheter, Ridsport Play
30 januari 09:40

Kolla klippet: Prisade uppfödarna berättar om sina stjärnor

UppfödareDe har alla prisats som uppfödare till världens bästa hästar i hoppning, dressyr och fälttävlan 2023. I de här filmade intervjuerna berättar de bland annat om sina stjärnor och tankarna bakom sin avel.

Kolla klippet: Prisade uppfödarna berättar om sina stjärnor
Prisade uppfödartrion Susana Épaillard Garcia Cereceda, maken till avlidna Silke Druckenmüller och Andre Jurrius. Foto: WBFSH

I samband med helgens stortävlingar i Amsterdam, Nederländerna, delades Longines WBFSH Breeders Awards ut till de tre uppfödare som har fött upp världens högst rankade hästar 2023 enligt WBFSH:s rankningssystem.

I hoppning gick priset till uppfödaren av franske Julien Epaillards stjärna Donatello d’Auge (SF val f -13 e Jarnac-Hello Pierville, uppf Susana Epaillard Garcia Cereceda, äg J Epaillard och H Holdings). I den filmade intervjun berättar uppfödaren Susana Epaillard Garcia Cereceda bland annat att hon tycker det är viktigt att hästarna verkligen vill tävla och samarbeta med sin ryttare och om det tålamod som krävs som uppfödare.

Silke Drückenmüller prisades postumt för sin uppfödning TSF Dalera BB (TRAK sto f -07 e Easy Game–Handryk, uppf Silke Drückenmüller, äg B A Buerchler-Kellers och M Werndl). Det var tredje året i rad hon fick priset för sin uppfödning som har dominerat den internationella dressyrscenen tillsammans med nuvarande tyska världsettan Jessica von Bredow-Werndl i flera år.

Jessica Von Bredow-werndl Tsf Dalera Bb
Jessica Von Bredow-Werndl med TSF Dalera BB i Stockholm i höstas. Foto: Kim C Lundin

I videon där de tre prisade uppfödarna intervjuas berättar hennes man om sin bortgångna frus känsla för hästar och det visas även bild på Dalera som föl.

I fälttävlan gick priset till Andre Jurrius för hans uppfödning Galileo Nieuwmoed (KWPN hingst f -11 e Carambole x Harcos, äg D Doel, M Fox och G Jonas) som tävlas av Storbritanniens David Dole.

I den filmade intervjun nedan berättar uppfödaren bland annat om den heta stolinjen som hans stjärna kommer i från och hur han tänkte när han valde hingst när Galileo Nieuwmoed kom till.

WBFSH uppfödarrankningar 2023

Se den filmande intervjun med uppfödarna på engelska nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden