Avelsnyheter, Ridsport Play
1 december 2021 11:53
Ridsportplus

Kolla klippet: Rådgivande bedömning på Strömsholm

Inför bruksprovetAv 21 visade hingstar vid helgens rådgivande bedömning på Strömsholm rekommenderades tre direkt till bruksprovet. En av dem var Eklunda Stuteris 3-årige Special One. "Domarna verkade tycka om honom och att han är klar för sin uppgift," säger Joel Andersson som visade hingsten.

Kolla klippet: Rådgivande bedömning på Strömsholm
Joel Andersson och Special One vid den rådgivande bedömningen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu är höstens samtliga tre rådgivande bedömningar för unga SWB-hingstar avklarade. Sist ut var bedömningen på Strömsholm i fredags.

Jag tycker att han har det mesta som krävs för både avel och sport. Joel Andersson om Special One.

Totalt visades 21 unga hingstar och Eklunda Stuteris Special One ( BWP f 2018 e Kafka vd Heffinck-Lamm de Fetan, uppf/äg Lena Zeiloth) tillhörde de tre som direkt rekommenderades till bruksprovet för prövning för premierad nivå utan några förbehåll nästa år.
– Det är en trevlig kille med väldigt bra temperament. Han har bra ridbarhet, mycket scope, bra skalle och framförallt naturlig balans. Jag tycker att han har det mesta som krävs för både avel och sport, säger Joel Andersson som visade hingsten.

Även 4-åringen Sun of Ibiza (e Asgard’s Ibiza-Sir Donnerhall I, uppf Dittmer Landwirtschafts-KG, äg Memcas AB och Jonathan Medin) samt ytterligare en 3-årig Eklunda-hingst, Amorinas Booomerang (SWB e Ike-Cortez, uppf Märta Haby, äg Lena och Benny Zeiloth), fick omdömet att de kunde prövas för premierad nivå utan några förbehåll nästa år.

Fem får komma tillbaka

Fem av de visade hingstarna rekommenderades att komma tillbaka till en rådgivande bedömning och ytterligare en rekommenderades åter till rådgivande med vissa förbehåll.

Domarna tyckte också att två av de visade hingstarna kunde visas för accepterad nivå och att ytterligare en kunde visas för accepterad nivå med vissa förbehåll.

Bland de tre som fick omdömet att de kan prövas till premierad nivå med vissa förbehåll fanns även 2-åringen Don Giovanni Z (e Diamant de Semilly-Couleur Rubin, uppf/äg Päivi Kontio) som Joel Andersson också visade.
– Det är en hingst som visar mycket kapacitet vid löshoppning. Han har växt ganska mycket nu och är inte riktigt proportionerlig. Han är nu hemma hos sin ägare igen och vi väntar med att visa honom på bruksprovet tills han är fyra år. Vi tror att han gör sig bäst under ryttare, säger Joel Andersson.

Bruksprovet nästa

När det gäller Special One är planen att han ska visas på bruksprovet i början av 2022.
– Domarna verkade tycka om honom och att han är klar för sin uppgift. Det är en stor, flott häst som ändå är kvick när det behövs och väl musklad för sin ålder. Han stannar hos mig nu och ska få lite vila innan vi börjar förbereda honom för bruksprovet, säger Joel Andersson som har sin bas och verksamhet med träning av hästar och avel utanför Västerås.

Sex av de 21 visade hingstarna rekommenderades att inte tas vidare,

Hingstarna vid den rådgivande bedömningen på Strömsholm bedömdes av Christina Olsson och Mikael Nolin.

Se film på Special One från den rådgivande bedömningen nedan.

Resultat, rådgivande bedömning Strömsholm

Startlistor

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden