Nyheter
22 september 2018 17:42

Kommentar: Ingen berg-och-dalbana för Ankarcrona

Ryttar-VMLugn. Fokuserad. Organiserad. Svenska hopplagets förbundskapten Henrik Ankarcrona ser ut att ha varit i samma känsloläge oavsett vad som har hänt på VM. Och det är en styrka. Det skriver Ridsports VM-reporter Annelie Frank i den här kommentaren.

Kommentar: Ingen berg-och-dalbana för Ankarcrona
Förbundskapten Henrik Ankarcrona. Foto: Roland Thunholm

När de svenska silverhjältarna pratade om en känslomässig berg-och-dalbana under fredagens VM-final satt deras kapten Henrik Ankarcrona bredvid med i stort sett samma ansiktsuttryck som han har haft under hela mästerskapet.

Utan den inställningen hade Sverige inte tagit sin första VM-medalj på 16 år. Annelie Frank, Ridsports VM-reporter. 

Lugn. Fokuserad. Organiserad. ”Jag tycker de var lite för långsamma i omhoppningen.” Det var det allra första han sa på presskonferensen efter prisutdelningen. Han sa det med ett litet leende och möttes av skratt. Men det låg massor av allvar bakom det ”skämtet”, det är jag övertygad om.

Och utan den inställningen hade Sverige inte tagit sin första VM-medalj på 16 år.

Kapten Ankarcrona har hållit ihop det svenska laget på ett superproffsig sätt under VM. Han har inte dragits med i förtvivlan över nedslag eller glädje över felfria rundor. ”Det är ett långt mästerskap och känslor inblandade hela tiden. Men jag försöker hela tiden hålla känslorna helt borta och fokusera på vad jag ska göra,” sa han under mästerskapet.

Och precis det har han gjort. Vad som än har hänt.

Henrik Ankarcrona är inte på VM för att känna olika saker, han är här för att få sitt lag att leverera. När känslorna tar över har vi svårt att tänka rationellt och logiskt – och om det är något som behövs när det hettar till som i Tryon på fredagen är det strukturerade tankar.

Den här gången räckte det inte hela vägen. Men någon gång kommer det att göra det – kanske i Tokyo 2020. Men innan dess hoppas jag att kapten Ankarcrona kan släppa fram lite glädje över VM-silvret. För det var en fantastisk prestation där hans roll förmodligen var större än vad vi runtomkring tror.

Detta är en kommentar och skribenten står själv för sina åsikter. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden