Sverige
22 april 2021 19:25
Ridsportplus

”Kommunen har jobbat med det här bakom ryggen på oss”

OenseTrycket på att få en plats på ridskolan i Ljungskile ökar, men samtidigt minskar förutsättningarna för klubben att driva sin verksamhet. Efter att Uddevalla kommun lovat den närliggande tennishallen utökad tomträtt för bygge av padelhall - på mark som idag används till hästhagar - har ridklubben fått nog.

”Kommunen har jobbat med det här bakom ryggen på oss”
Verksamhetschefen på Ljungskile RK, Gunilla Hurtig - här tillsammans med privatägda Dancan som jobbar heltid på ridskolan - har satt den mediala bollen i rullning. Foto: Anni Padian

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I ett långt inlägg på sociala medier ryter Gunilla Hurtig, verksamhetschef på Ljungskile Ridklubb, ifrån efter att ridklubben nu återigen riskerar att förlora mark – något som enligt Hurtig i förlängningen kommer leda till att verksamheten får svårt att gå runt.

Det hela grundar sig i att ridklubben för ett par år sedan blev av med mark som användes till vinterhagar, då Uddevalla Energi behövde bygga ett nytt ställverk.
– Det var inte så mycket att säga om det, alla vill vi ju ha el. Då började vi titta på alternativ tillsammans med kommunen, för att bli kompenserade för marken som vi förlorade till ställverket, berättar Gunilla Hurtig för Ridsport.

Inget avtal

Den mark som klubben istället började använda till hagar ligger mellan ridanläggningen och en närliggande tennishall, och alla var överens om att det gick bra att använda marken till hästarna. Det finns minnesanteckningar som bekräftar överenskommelsen, men inget avtal.

– Misstaget vi gjorde då var att vi inte fick med det på papper som vårt utökade arrende, att marken tillhörde oss. Det har fallit mellan stolarna. Vi i föreningen borde ha bevakat att marken las in i vårt befintliga arrendeavtal – det gjorde vi inte. Och kommunen borde ha gjort det färdigt, men när vi pratar med den tjänstemannen idag så säger han att han såg det som en icke-fråga, då han ansåg att ridklubben redan hade den marken, säger Gunilla Hurtig.

När tennisföreningen nu vill använda marken för att bygga padelhall har inte ridklubben informerats om planerna – istället fick man höra på om det på omvägar.
– De på Samhällsbyggnad på kommunen har jobbat med det här bakom ryggen på oss. De på Kultur och fritid, de är fantastiska, är lika upprörda som vi. Det har redan gått så långt att tennishallen har fått beviljat utökad tomträtt, under förutsättning att bygglovet för padelhallen går igenom.

Överklagar bygglovet

Ridklubben ska nu överklaga bygglovet för att försöka stoppa projektet, som Gunilla Hurtig menar kan innebära att man måste stänga.
– Eftersom vi får allt färre hagar har vi redan tvingats dra ner på antalet inhyrda hästar, vars ägare är de som hjälper till att sköta ridskolehästarna när vi i personalen är lediga. Vi har tappat fem av dem, vilket gör att vi förlorat både inkomst och arbetskraft. Vi är väldigt beroende av den här gruppen människor, som har kompetensen. Alternativet är att köpa in arbetskraft, om vi blir av med de inhyrda – det är den gruppen som vi får tulla på först.

– Ridskolan är i full gång med 16 hästar och över 200 uppsittningar i veckan – blir det här verklighet med att vi förlorar ytterligare mark så måste vi börja skära ner på detta också. Tar man den här plätten så blir det minskat antal hästar, det blir liksom en kedjereaktion. Men man vill gärna få det att framstå som ”240 kvadratmeter kan väl inte vara orsaken till att ni går i konkurs”, konstaterar Gunilla Hurtig uppgivet.

”Vi får inte skälla och gnälla”

Tennishallen har tittat på annan mark som man menar att ridklubben skulle kunna använda, men den ligger enligt Hurtig på en bergsknalle med oanvändbart underlag.
– Allt är så ömtåligt – vi får inte skälla och gnälla, för då hamnar vi i dåliga förhandlingslägen med både samhället, kommunen och andra föreningar. Så vi har liksom hela tiden försökt att tänka ”det ordnar sig”, men nu gör det inte det längre, säger hon, och menar att det är dags för kommunen att tala klarspråk.

– Nu får man ju i så fall visa att man inte vill ha ridsport i Uddevalla kommun – men det är ju inte sant, på Kultur och fritid har man återigen startat en jättestor ridutredning och man vill göra kommunen till ett enormt center för ridsport. Jag begriper inte hur det ska gå till. Det har gått så långt i diskussionerna att de har frågat oss om vi är beredda på att ta över ridskolan på den här nya anläggningen. Men till dess måste vi ju överleva, och jag kommer ju att vara död och begraven innan den är på plats, menar Gunilla Hurtig.

Med sitt inlägg på sociala medier hoppas Hurtig och ridklubben att man har satt den mediala bollen i rullning.
– Det är inte kört för oss, utan vi kan överklaga bygglovet och försöka stoppa bygget – det är där vi står nu.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden