Sverige
21 april 07:03

Komplicerad momstvist efter stallbrand

TvistFör några år sedan brann stall och maskinhall ner till grunden, men efterspelet för familjen Andersson och Stall Hästkullen pågår än.

Komplicerad momstvist efter stallbrand
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det var 2018 som stall och maskinhall på den gård som familjen Andersson då ägde totalförstördes i brand, två veckor innan de nya ägarna skulle ta över. Detta berättar ATL.

Ingen häst eller människa kom till skada i branden.

Enligt köpekontraktet var familjen Andersson skyldig att åtgärda eventuella fel som uppstod innan gården skulle gå över i köparnas ägo. Detta gjordes, men när byggmomsen skulle dras av sa Skatteverket stopp och krävde familjen på 1,2 miljoner kronor.

Inte använde byggnaderna i verksamhet

Den främsta anledningen till beslutet som myndigheten lyfter i sitt beslut är att den anser att företaget inte använde byggnaderna i sin egen verksamhet utan att de uppfördes för fastighetsförsäljningen. Paret överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som dock valde att gå på Skatteverkets linje.

– Det har varit några tuffa år. Det som är träligt är att en sån här process kostar mycket pengar. Vi har lagt oändliga timmar och stora summor på det här och tagit hjälp av konsulter som gett oss råd och alla har varit säkra på att vi skulle få rätt, säger Joacim Andersson till ATL.

Överklagat

I februari överklagade familjen förvaltningsrättens beslut till kammarrätten. Förhandlingsdatum är inte klart, men familjen har nu fått anstånd på inbetalningen av moms från Skatteverket.

Stall Hästkullens verksamhet är handel med hästar, avel och inackoderingsverksamhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden