Avelsnyheter
22 januari 2018 11:41

Konflikt leder till ny PRE-förening

Två föreningarEn ny svensk förening har bildats för den spanska hästrasen PRE. Bland grundarna finns personer som polisanmälts av PRE-föreningen ANCCE Suecia.
− Vi har fullt förtroende för alla i styrelsen, säger Lisa Mård som är ordförande i den nya föreningen Svenska PRE-föreningen.

Konflikt leder till ny PRE-förening
Det finns nu två föreningar i Sverige för den spanska PRE-rasen (hästen på bilden har inget samband med texten). Foto: IStockphoto

Vid årsmötet i april 2017 blev det helt ny styrelse i PRE-föreningen ANCCE Suecia. Därefter följde en flera månader lång process där den nya styrelsen fick begära handräckning av Kronofogden vid tre tillfällen för att få ut dokument och bokföring från den gamla styrelsen. Det krävdes också en dom i tingsrätten för att avgöra frågan, eftersom den gamla styrelsen hävdade att stamboksdokumenten var omgärdade av sekretess. Först i december hade styrelsen fått tillgång till alla handlingar.

Under den här perioden förlorade föreningen rätten att utföra stambokstjänster åt svenska PRE-hästägare, som i stället hänvisades till en webbaserad tjänst hos den spanska moderföreningen.

För någon vecka sedan fick alla svenska PRE-ägare information om att stambokstjänsterna åter kunde skötas i Sverige, men via den nybildade Svenska PRE-föreningen.
− Vi hade ingen aning om vad som var på gång, när vi plötsligt fick veta att det fanns en ny förening. Vi ville ha en enad rasförening, byggd på demokratiska principer och jag är så ledsen för rasens skull att det nu bildats ytterligare en förening, säger Åsa Molin, som blev ordförande för ANCCE Suecia i april förra året.

Sedan dess har styrelsen fått arbeta med att reda upp föreningens ekonomi och bland annat betalat en släpande momsskuld på över 36 000 kronor, förutom processen med att begära särskild handräckning för att få föreningens handlingar. Föreningen har också polisanmält personer i den avgående styrelsen för förskingring, olovligt förfogande och trolöshet mot huvudman.
− Jag undrar om det någonsin hänt tidigare att en förening tvingats begära handräckning för att den gamla styrelsen skulle lämna ifrån sig handlingar, säger Åsa Molin.

Sedan i juli har PRE-ägare i Sverige fått vända sig till Spanien för stamboksärenden. Enligt Åsa Molin och flera andra som tidningen varit i kontakt med har det fungerat bra, och dessutom varit billigare än att ha en svensk mellanhand.

Men nu finns det åter en svensk tjänst för stamboksärenden, via den nybildade Svenska PRE-föreningen. De som sköter stamboksärendet där är samma personer som gjorde det före årsmötet då en ny styrelse valdes i ANCCE Suecia.
− Huvudorganisationen ANCCE i Spanien har fullt förtroende för dem som skötte tjänsten förut, efter tio år av samarbete, säger Lisa Mård som är ordförande i den nybildade Svenska PRE-föreningen.
− Vi har redan varit i kontakt med väldigt många som vill ha hjälp med stambokstjänsterna. Att priserna blir något högre än i Spanien beror bland annat på att vi tvingas ta ut moms. Sedan har vi även kostnader för att till exempel skicka handlingar med rekommenderad post och vid avelsvärderingar för delegatens resor och uppehälle. Därtill är det ju en service vi erbjuder. Utifrån det är den svenska tjänsten inte dyr, säger hon.

PRE-rasen omfattar uppskattningsvis 1 500 hästar i Sverige, och att det nu finns två föreningar för rasen tycker hon inte är konstigt.
− Vi har flera ridklubbar som håller på med samma sak, så varför inte flera föreningar för PRE?

I styrelsen för den nya PRE-föreningen finns personer som har polisanmälts av den nuvarande styrelsen i ANCCE Suecia.

− Jag har fullt förtroende för alla som sitter i styrelsen och mer än så vill jag inte kommentera. Nu vill vi fokusera framåt, på allt positivt vår förening planerar att göra för rasen i Sverige, säger Lisa Mård.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden