Hoppning, Ponny
8 juni 16:47
Ridsportplus

Konflikter inom ungdomshoppningen

OroligtHändelser som utspelade sig i Wierden nyligen har lett till konflikter inom ungdomshoppningen på landslagsnivå. I går anordnades ett möte för alla inblandade.

Konflikter inom ungdomshoppningen
Det har varit oro inom ungdomshoppningen sedan tävlingen i Wierden i slutet av maj. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sista helgen i maj var ett 20-tal svenska unga hoppryttare och tävlade i Wierden i Nederländerna, där det bland annat var nationshoppningar, och det svenska ponnylaget slutade trea.

Men bakom kulisserna var det mycket diskussioner och åsikter om tingens ordning, främst bland de yngre ryttarna och deras föräldrar, enligt vad Ridsport erfar.

Enligt uppgifter till Ridsport satte tongivande föräldrar agendan, och gick förbi landslagsledningen.

Enligt Lotta Amnestål, senior rådgivare på Svenska Ridsportförbundets kommunikationsavdelning, var landslagsledare på plats före tävlingarnas början och hade ett samlingsmöte med ryttare och föräldrar innan besiktningen på onsdagen.

– För ponny och children är alltid en ledare eller veterinär på plats från och med besiktningen. Under nationshoppningarna är det alltid landslagsledare på plats, säger Lotta Amnestål till Ridsport.

Mötet tog upp arbetssätt och struktur

I går, måndag, hölls ett informationsmöte för föräldrar till ryttare som ingår i ponny- och childrentrupperna och utvecklingsgrupperna.
– På mötet gjordes en genomgång av arbetssätt och struktur, samt framfördes resonemang och reflektioner från ledarna på alla nivåer. Föräldrarna fick några frågeställningar att ta med sig hem för att framåt föra dialog med respektive ledare. Vi ser det som mycket viktigt att diskussion och dialog förs mellan ryttare/föräldrar och ansvarig ledare, och inte genom tredje part, säger Lotta Amnestål.

– Vi har fått återkoppling från föräldrar som är nöjda med rådande upplägg, och som upplever att det är obehagligt att läsa de kommentarer som florerat i sociala medier, och att klimatet hårdnat även på tävlingsplatserna där Sveriges ryttare borde kunna ha kul och glädje av varann, fortsätter hon.

Förtroende för landslagsledningen

Några förändringar inom landslagsledningen är inte aktuella. Nuvarande landslagsledare har förbundets fulla förtroende, enligt Lotta Amnestål.

Svenska Ridsportförbundet har nu också publicerat vilka kriterier som gäller för de olika ungdomslandslagen och utvecklingsgrupperna inom hoppning.

Ridsport har sökt landslagsledare Sofia Bengtsberg som avböjer att kommentera och hänvisar till förbundets kommunikationsavdelning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden