Sverige
13 juni 2018 08:32

Arbetsmiljöverket ställer krav på hästbranschen efter inspektioner

InspektionerResultatet av Arbetsmiljöverkets stora granskning av hästbranschen har kommit. Hälften av de inspekterade arbetsgivarna har fått krav på sig för att göra arbetsmiljön säkrare. "Verksamheten ses som en hobby och en sport, inte som en arbetsplats där arbetstagare riskerar att skada sig", säger Hans Jansson, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket ställer krav på hästbranschen efter inspektioner
Olika former av tränings och ridanläggningar med anställda inspekterades. Foto: Istock

Ridsport har flera gånger rapporterat om Arbetsmiljöverkets stora granskning av hästnäringen.  Den tog sin början efter att fack och arbetsgivarorganisationer samt inspektörer vittnat om stora kunskapsbrister om arbetsmiljö inom hästnäringen.

De flesta arbetsgivarna som inspekterades i den nationella insatsen 2016–2017 hade 2–9 anställda och det gällde bland annat ridskolor, tävlingsarenor, anläggningar där olika discipliner utförs och naturbruksgymnasier.

Krav på hälften

Arbetsmiljöverket har ställt krav på inte mindre än hälften av de 520 arbetsgivare i hästbranschen som har inspekterats för att dessa ska göra arbetsmiljön säkrare. Kraven handlar om att förebygga arbetsskador, första hjälpen och krisstöd samt förbättra arbetsmiljön för minderåriga på ridanläggningar.

”Hästnäringens syn på vad arbetsmiljö är måste förändras i grunden för att minska ohälsan inom näringen. Verksamheten ses som en hobby och en sport, inte som en arbetsplats där arbetstagare riskerar att skada sig”, säger Hans Jansson, projektledare för inspektionsinsatsen, i ett pressmeddelande.

Förebyggande arbete saknas

Drygt ett av tio krav gäller krisberedskap, exempelvis att minst en person med kunskap i första hjälpen och krisstöd behöver närvara då någon jobbar, och mer än var tredje krav på arbetsgivarna gäller det systematiska, förebyggande arbetsmiljöarbetet.
”Allt arbete med hästar är riskfyllt. Därför behöver arbetsgivarna skapa rutiner för att bedöma riskerna inför arbetet, inte vakna till när olyckan redan skett”, säger Hans Jansson.

Inspektörernas krav handlade också om:
•Riskabla kroppsställningar som när många boxar mockas i följd eller då tunga hinkar, foderpåsar och gödselkärror hanteras.
•Kemikalie- och mikrobiologiska risker med målarfärg, spiltdamm och kvartdamm i sand och hur man ska kunna skydda sig mot dem.
•Ungdomar utsatta inom hästnäringen

Arbetsmiljöverket konstaterar att skador inom hästnäringen kan få allvarliga konsekvenser. Hästsparkar och fall från häst kan leda till hjärnskakning, ben- och ryggfrakturer, i värsta fall döden, skriver de och berättar att skadestatistiken för anmälda olyckor där hästar var orsaken har mellan åren 2005–2017 legat mellan 97–123.

Unga drabbas

Det är ofta unga och nyanställda som ofta drabbas av tillbud och olyckor i hästbranschen, som ofta lockar just unga personer. Samtidigt visar inspektionerna att kunskapen hos arbetsgivarna om kraven på en säker arbetsmiljö för minderåriga i många fall brister eller saknas.

”Det är viktigt att rutiner finns för att samverka med skolor, exempelvis inför att en elev gör sin prao eller praktik. Förutom att arbetsgivaren ska riskbedöma arbetsplatsen och se till att en handledare finns som introducerar eleven, behövs tillgång till säkerhetsutrustning”.

I arbetet kring hästnäringens arbetsmiljö har inspektörer, arbetsmarknadens parter och forskarvärlden samverkat i frågor runt hästnäringen. Bilderböcker har producerats för nyanlända där delar berör näringen. Checklistor och böcker om tryggare hästmiljö har tagits fram. Dessutom kommer en treårig studie om bland annat ridskolornas arbetsmiljö från forskare inom husdjur, miljö och hälsa.

För dig som vill veta mer: Läs hela rapporten här

Ridsport, Dressyr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-