Hoppning
2 augusti 2023 20:45
Ridsportplus

Kritik mot underlaget på Falsterbos lilla gräsbana

FalsterboKritiska röster har höjts mot gräsunderlaget på Falsterbobanan där unghästkvalen i Falsterbo rids. Anna Rundcrantz återkommer sedan länge med några av familjens unga hopphästar, men i år tröttnade hon till slut när inget görs åt underlaget som hon kallar för "uselt".

Kritik mot underlaget på Falsterbos lilla gräsbana
Falsterbo Horse Show är sommarens stora svenska hästfest. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Unghästchampionaten i Falsterbo hör till de stora målen för många av Sveriges uppfödare och ägare till unga hopphästar. Både för att visa att hästen ligger väl framme för sin årgång och för den marknadsplats som erbjuds. Samtidigt är det en hästfest med lite extra allt för det hårt arbetande hästfolket.

  Anna Rundcrantz är en av dem som i många år har haft Falsterbo som mål för familjens unghästar, och som verkligen älskar tävlingen och den unika atmosfären. Desto mer kritisk är hon mot underlaget på Falsterbobanan, där kvalen för de unga hästarna reds. Något hon delar med sig av i ett öppet brev till Falsterbo Horse Show och Ridsport.

  Anna Rundcrantz skriver bland annat:
  ”Var är de som strider för hästens välfärd? Som en klok person sa till mig ’munnen kontrolleras vid varje besiktning då inget skav ska finnas, men ingen domare eller veterinär avbryter unghästklasserna på Falsterbo när underlaget riskerar skador på hästen’. Vi ska ge unga hästar en fin upplevelse – gör vi det genom att brodda dem hårt och låta dem hoppa och slira runt på en lerig gräsbana?”

  Vågade inte starta

  Annarundcrantz
  Tillsammans med resten av familjen driver Anna Rundcrantz ett hästföretag i Landvetter med fokus på att ta fram hopphästar av hög kvalitet.

  Varje år är familjen Rundcrantz på plats med ett par hästar och i år rörde det sig om en 5-åring och en 6-åring, som dottern Sofia Rundcrantz red under den regniga starten på veckan.
  – Underlaget var uselt, och det var också så diskussionen gick bland många av ryttarna under måndagen och tisdagen. Vi vågade inte ens starta en av våra hästar på tisdagen för att det var så dåligt. Det var senskadeunderlag, säger Anna Rundcrantz till Ridsport.

  – Det är inte bara det att hästarna riskerar att skadas fysiskt, mentalt får de också en dålig upplevelse när de inte får fäste. För mig handlar det om unghästarnas bästa.

  Att gräsunderlaget inte tål särskilt mycket regn har stått klart sedan unghästkvalen flyttade från sandbanan till Falsterbobanan för ett antal år sedan, menar Anna Rundcrantz.
  – Vi är en liten spelare i branschen och håller på med utbildning av unghästar vid sidan av, men vi är rätt rutinerade och har ett stort nätverk bland meriterade ryttare i Sverige – och detta är något som det har surrats om i flera år.

  Inget gehör för kritiken

  Anna Rundcrantz berättar att hon pratade med ett antal ryttare i Falsterbo som var upprörda över att inget har gjorts åt Falsterbobanan.
  – Jag hörde också ryttare som red unghästar åt hästägare, som hellre hade velat stryka sig, men som kände press att rida ändå. Och då har det gått långt om man ser till hästvälfärden, säger Anna Rundcrantz.

  Vidare ur det öppna brevet:
  ”Vad jag förstår så har röster höjts under lång tid för att förmå Falsterbos ledning att antingen sanddressa banan, eller helst göra den till fibersand för att klara alla väder. Men ännu har inget hänt.” 

  Nu känns det som att jag verkligen måste ta mig en funderare över om jag vill utsätta mina hästar för det här nästa år.

  Anna Rundcrantz

  Anna Rundcrantz säger att både hon själv och alla hon pratade med i Falsterbo är självkritiska till att man fortfarande åker och tävlar i Falsterbo med de förutsättningar som ges för de unga hästarna.

  – Det blir lite att man står mellan två hötappar, det är ju så trevligt att vara därnere. Men nu känns det som att jag verkligen måste ta mig en funderare över om jag vill utsätta mina hästar för det här nästa år. Jag vet ganska många som faktiskt väljer bort Falsterbo, säger Anna Rundcrantz.

  Hjälper inte att brodda

  Unghästutbildaren och svårklassryttaren Victoria Almgren är en av dem som återkommande syns och även har stora framgångar i unghästklasserna i Falsterbo. Även hon är kritisk mot underlaget.
  – Lilla gräsbanan tål inte mycket regn. Är det soligt och fint är den bra, regnar det blir det upptrampat och slirigt och hästarna får inga bra förutsättningar. När det har regnat som det har gjort några år när jag har ridit, då blir banan väldigt hal även om man broddar ordentligt.

  Victoria Almgren-be My Light 1 230710 Rt
  Victoria Almgren med Be My Light på Falsterbobanan. Foto: Roland Thunholm

  Vilka faror ser du med underlaget?
  – Det är klart att det finns en ökad skaderisk om det är halt, men jag är mer rädd för att hästarna blir lite osäkra och tar illa vid sig om de halkar. Speciellt de hästar som är ambitiösa och lite försiktiga.

  Stora gräsbanan är fin, men lilla banan är obehaglig att rida på när det är riktigt regnigt.

  Victoria Almgren

  Victoria Almgren hörde också kritiska röster på plats.
  – Det var mycket snack om banan, men det beror också på när man red och vad man såg. De två dagarna som jag red var det väldigt halt. Jag såg många hästar som slirade och tappade fästet, framför allt på kortsidan mot insläppet, där var det väldigt surt och upptrampat, säger hon.

  – Stora gräsbanan är fin, men lilla banan är obehaglig att rida på när det är riktigt regnigt, säger Victoria Almgren som gärna hade sett en bättre gräsbana, alternativt fibersand att rida på.
  – Det behövs en bana som tål mer regn.

  Hon hoppas att kritiken landar väl, eftersom Falsterbo är en av årets höjdpunkter i hennes tävlingskalender.
  – Falsterbo är ett av målen för många med unghästar och det är en väldigt trevlig och rolig tävling som man vill rida.

  Anna Rundcrantz i det öppna brevet:
  ”Jag skulle vilja höra vad Wannius och övriga i tävlingsledningen tänker, och ödmjukt be er överväga en uppgradering inför kommande år. Vi vill gärna fortsätta åka till Falsterbo med våra unga hästar och njuta av atmosfären, men om inget sker med Falsterbobanan, kommer vi känna oss tvingade att avstå, för unghästens bästa.”

  Ridsport har även varit i kontakt med Falsterbos tävlingsgeneral Jana Wannius. Han känner inte alls igen sig i kritiken, men ber att få återkomma med ett svar när han har stämt av med övriga i tävlingsledningen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden