GästkrönikaHur vi veterinärer angriper problemet med att hästen är halt kan skilja sig något men det finns många gemensamma verktyg. Ridsports gästkrönikör Axel Wallman går igenom veterinärens händelseförlopp med en halt häst.
Krönikören: Hästar haltar inte för att det är kul
Den vanligaste anledningen till att söka veterinärhjälp är att hästen är halt. Hur vi veterinärer angriper problemet kan skilja sig något men det finns många gemensamma verktyg.
Det börjar med ägarens uppfattning om problemet med hästen. Vid den kliniska undersökningen känner veterinären igenom hästen och det är viktigt att se hästen på rakt spår i skritt och trav samt på böjt spår i trav, gärna på både hårt och mjukt underlag och även i galopp på det mjuka underlaget.
Böjprovet är internationellt!
Böjprovet kan vara en laddad fråga hos en del djurägare och det förekommer en viss tro på att det är skadligt och att man skadar hästen genom att genomföra det. Det stämmer inte! Friska hästar ska inte reagera nämnvärt på ett normalt böjprov och tar ingen skada av det även om de visar hälta. Det finns även en uppfattning att böjprov är en svensk eller skandinavisk företeelse och att man minsann inte gör det i Europa och USA. Det stämmer inte heller. Böjprovet är internationellt!
Efter den kliniska undersökningen kan man behöva lägga bedövningar för att lokalisera smärtan, för hälta är kopplat till smärta. Hästar haltar inte för att det är kul eller för att de bara har en ”rörelsestörning”.
Objektiv rörelsesanalys med hjälp av sensorer kan vara ett bra komplement till undersökningen men det krävs alltid en veterinär bedömning av resultatet.
Nästa steg blir ofta bilddiagnostik där vi använder oss av röntgen, ultraljud, magnetkamera, skiktröntgen och scintigrafi. Ibland kan det till och med bli så detaljerat att vi hittar saker som kanske inte betyder något för hästen. Dessa undersökningar kan ibland bli kostsamma men med en korrekt diagnos kan vi hjälpa hästarna på ett bättre sätt. Det är alltid mer tilltalande ur hästvälfärdssynpunkt.
Ibland kan det till och med bli så detaljerat att vi hittar saker som kanske inte betyder något för hästen.
Diagnosticerad och klar är det dags att välja behandling. Numer går vi alltmer mot biologiska behandlingar så som IRAP, PRP eller stamceller. Det gör vi för att försöka modulera läkningsprocesserna och stimulera läkning mer än att bara dämpa inflammationen som de flesta konventionella behandlingarna gått ut på. Sen behövs bara en bra rehabplan där hästens igångsättning är tydligt specificerad, så är den förhoppningsvis snart igång igen!
#vilyftervarandra
Vårt team. Teamet på Mälaren Hästklinik som gör att jobbet är så fantastiskt roligt och som jobbar hårt för att leverera den bästa vården för hästar och hästägare varje dag, dygnet runt, året om!
Oseriösa aktörer
När oseriösa aktörer ger sig in i hästbranchen och behandlar hästar eller ger råd utan att ha rätt kompetens eller utbildning.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på