Sportnytt
18 november 16:05
Ridsportplus

Kulpåse till hjälp för hopphingstar

UtrustningVad är det för remmar som syns mellan hingstarnas bakben? Den frågan har många som sett tv-sändningar från mästerskap och världscupen i hoppning. Här kommer förklaringen.

Kulpåse till hjälp för hopphingstar
Vad är det som döljer sig bakom denna uppfinning? Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sport-behå för hingstar är en av beskrivningarna för dessa remmar, och det stämmer så tillvida att de ska hindra att besvärande guppande kroppsdelar skapar obehag.  

Hingstsuspensoar är annars den korrekta benämningen och beskriver ändamålet med utrustningen; att hålla väl tilltagna testiklar på plats och förhindra att de skadas mot bommarna. Vissa hingstar verkar även irriterade av att testiklarna dansar runt när de galopperar och att det uppstår svettfriktion vid träning i varmt väder. 

Det finns några andra namn som används: pungskydd, kulbag eller kulpåse. På engelska heter det jock strap.

Wahlsten-stallion-support-ws
Foto: Wahlsten

De hoppryttare som har testat utrustningen tycker att hingstarna verkar trivas med att bli av med störningsmomenten. 

Suspensoaren består av ett finmaskigt, tvättbart nät, elastiska remmar samt en svanskappa. Testiklarna vilar i nätpåsen, en rem går från påsen upp till svanskappan, medan två smala remmar går mellan bakbenen upp vid varje flank till sadel eller schabrak. Tillverkarna rekommenderar noggrann tvätt mellan all användning för att förhindra skav eller obehag.

Den här utrustningen har länge använts på travsidan. Där har man även annan intim utrustning: så kallade airblockers för både ston och hingstar. Det är en gummipropp som trycks in i ändtarmen för att förhindra luftsug och därmed försämrad prestation. Hittills verkar dessa ha stannat inom travsporten, men man vet aldrig …

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 18/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden