Nyheter
29 januari 2019 11:13

Kurs för barfotahovslagare nobbas – beridarprogram förlängs

UtbildningUtbildningen till hovformsspecialist får inte bli en utbildning inom Yrkeshögskolan. Däremot fick beridarutbildningen på Flyinge klartecken, liksom en ridlärarutbildning i Östergötland.

Kurs för barfotahovslagare nobbas – beridarprogram förlängs
Riksanläggningen Flyinge. Foto: Fredrik Jonsving

Flyinge är en av de anläggningar som kan pusta ut efter dagens besked från Myndigheten för Yrkeshögskolan. Flyinge gör om sin beridarutbildning till en treårig utbildning, där även unghästutbildning förs in. Beridarutbildningen fick klartecken för detta på tisdagen, och kan därmed ta in de första eleverna i höst. Även tilläggsutbildningen för hovslagare som ges i Flyinge finns på listan av beviljade utbildningar.

Utbildningen i brukshästkörning på Wången fick också grönt ljus. Övriga yrkesutbildningar på riksanläggningarna har tillstånd sedan tidigare.

Nekas fortsättning

Ridlärarutbildningen på Vreta utbildningscentrum i Östergötland blev också beviljad, men hela sex yrkesutbildningar inriktade mot häst klarade inte nålsögat. Hovslagarutbildningen i Skellefteå, som startade för bara några år sedan, får inte fortsätta, och det blir inte heller någon equiterapeututbildning i Skellefteå. Ännu en equiterapeututbildning i Östergötland nekades bidrag från Yrkeshögskolan.

En skola i Umeå hade ansökt om att utbilda hästentreprenörer samt stall- och ridskolepedagoger, men fick nobben. Slutligen stoppades också en utbildning till hovformsspecialist, som ibland också kallas barfotahovslagare.

Rekord i antalet som beviljas

Av totalt 1 105 ansökningar om att bedriva YH-utbildning har myndigheten för Yrkeshögskolan beviljat 496 stycken. Det innebär en beviljandegrad på 45 procent, den högsta någonsin, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ett klartecken från Myndigheten för Yrkeshögskolan innebär bland annat att de studerande kan söka studielån och bidrag från CSN.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden