Dressyr
25 juli 2019 18:44
Ridsportplus

Kvalade triss till JSM: ”Min stora styrka är att jag inte blir nervös”

RyttarintervjuMjuk ridning och goda nerver. Det har tagit Felicia Bermar Vistedt till toppen inom juniordressyren.
– Sedan har jag också en bra känsla, men jag är inte född med den. Det behövs mycket sitsträning och många timmar i sadeln, säger Felicia som hade en hel trio kvalad till junior-SM.

Kvalade triss till JSM: ”Min stora styrka är att jag inte blir nervös”
Felicia Bermar Vistedt och silverhästen Breezy AS. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Felicia Bermar Vistedt är junioren som kvalade tre hästar till SM i dressyr, där hon tog ett silver på Breezy AS. Åratal av sitsträning gav resultat. Ekipaget blev uttaget till NM som reds i Danmark sista helgen i juni och kom där nia i küren.

Du ingår i Knytkalaset och tränas av Liane Wachtmeister. Berätta mer.
– Knytkalaset är en skola som Jan Brink och Kyra Kyrklund startade, med målet att stötta elitsatsande Grand Prix-ryttare. Jag tillhör gruppen Plantskolan Norr.
– Jag ser upp enormt mycket till Liane Wachtmeister. Hon har en mjuk filosofi. Hästen ska vilja gå självmant – inte bli pressad. Det visar sig ofta på hästar och på procenten vid tävling, det ger extrapoäng. Förra året var Breezy AS, alias Picci, inte redo, därför ställde jag inte upp på så många tävlingar. Jag väntade helt enkelt in henne. Nu är hon min danspartner.

Din mamma Marie Bermar är också din tränare och en stor del av din satsning. Vad betyder hon för dig?
– Mamma är min stora förebild. Jag brukar kalla henne för Mumanager. Hon är en stor inspiratör, hon betyder allt för mig. Hon tränar mig, hjälper till att sköta hästarna, skrittar fram dem och är chaufför vid tävlingar. Hon gör så att hela satsningen går runt.

Du kvalade tre hästar till SM i år. Vad ligger bakom framgången?
– Min stora styrka är att jag inte blir nervös på tävling. Ju större tävling, desto mer taggad blir jag. Jag tar mig an uppgiften.

– Sedan har jag också en bra känsla, men jag är inte född med den. Det behövs mycket sitsträning och många timmar i sadeln. Alla mina tränare har sagt att man aldrig ska tvinga eller pressa en häst, aldrig vara tuff. Jag har heller aldrig pressat vare sig hästen eller mig själv över vår kapacitet eller satt upp mål som är svåra. Det handlar också om att rida så mycket som möjligt. Även de hästar som kanske inte tar en längst på dressyrbanan. Det kanske just är de som gör det lilla extra.

Fakta

Felicia Bermar Vistedt

  • Ålder: 18.
  • Bor: Nävekvarn.
  • Antal hästar: Har fyra–sex i träning.
  • Familj: Mamma Marie, pappa Fredrik, syster Ofelia och hunden Filippa.
  • Gör: Har pausat gymnasiestudierna för att jobba med hästarna.
  • Oväntat intresse: Är extremt intresserad av Formel1.
  • Meriter: JSM-silver 2019 (uttagen till JNM), på ponny silver i lag-NM, SM-silver ungponny, har ridit fyra SM. Många nationella placeringar både på ponny och som junior.

JSM-kvalade hästar

Moritz, val f -04 e Bocelli-Magritte, uppf Sven Bengtsson, äg Johanna Nilsson.

Diesel, hingst f -08 e Tsarevitj-Master, uppf Anna Rönström, äg Ia Rehnström.

Breezy AS, sto f -06 e Fürst Piccolo-Welt Hit II, uppf OE Dragman, äg Bermar Equestrian.

6857747951563020740_img_6955-1
JSM-silvret blev ett kvitto på att Felicia Berman Vistedts mjuka filosofi lönar sig – Breezy AS har fått tid på sig att utvecklas. Foto: Privat

Berätta om de hästar som du rider.
– Breezy är ett riktigt sto, men min stjärna. Jag har ridit henne i några år nu. Moritz har varit ett riktigt projekt. Han är en väldigt känslig individ, som behöver stöttning. Men får han det är han outstanding. Den yngsta, Diesel, blir att räkna med i framtiden när han fått mer styrka. Han har fantastisk kvalitet.

Med drygt 9 000 följare på Instagram är du en förebild för många. Vad betyder det för dig?
– Det är superkul. Jag har egentligen flest likes på de bilder där jag visar att tillvaron inte är perfekt. Under en träning på 45 minuter finns det flera sådana tillfällen. På tävling kan allt hända – och gör det.

Vad har du för framtidsdrömmar och vad är nästa mål?
– Just nu rider jag mitt sista år som junior. Förhoppningsvis tar jag Breezy vidare till åren som young rider. Det är en satsning till 2021. Jag har också en del yngre förmågor som jag vill satsa på. Men jag kommer att dra i handbromsen och inte gå över min förmåga, kanske göra en del tävlingar med Breezy och skaffa mer erfarenhet. Att göra fler mästerskap tillsammans vore superkul.

Ridsport
JSM-medaljörerna på Strömsholm i juni: Felicia Bermar Vistedt, Felicia Olofsson och Ella Lindén Urnes. Foto: Roland Thunholm

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 13/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden