Hoppning
30 maj 2018 18:15

Kvalvinnande Viking Hästak ”en modern typ”

FalsterbokvalGrevlunda välkomnade 34 unga 4-åriga aspiranter till Falsterbo i meetingets första klass. "Det var lika många väl förberedda och redo för uppgiften som tvärtom", sa en av stildomarna Maria Gretzer. Kvalvinnaren föll både henne och Henrik Ankarcrona i smaken, totalt fick åtta hästar kvalbiljett.

Kvalvinnande Viking Hästak ”en modern typ”
Viking Hästak (SWB f -14 e Heartbeat-Carmargue, uppf/äg Hästak AB) riden av Linn Hörnvall imponerade på domarna Maria Gretzer och Henrik Ankarcrona. Foto: Kim C Lundin

Grevlundas stora meeting går över fem dagar och första dagen bjöd på unghästkval. För ryttare med 4-åriga hopphästar, mogna och väl framme för åldern, fanns åtta kvalbiljetter att rida om. Tidigare har kval genomförts i Hammarö och Norrköping, i helgen går ett kval på Jump Club om och om ytterligare två veckor finns en sista chans hos Runsten. Det är fjärde året med 4-åriga hopphästar i Falsterbo.

Jonas Holmberg stod för banbyggnationen och i domartornet skapade klassen vissa problem med att föra protokoll. Det saknas en riktig bedömningsform i Equipe-systemet och varje tävlingsplats har improviserat med inmatningen av resultaten. Klassen i sig rids som en stilbedömning med betyg på fyra punkter kapacitet, teknik, försiktighet och allmänt intryck till en 10-skala. För omdömena stod stildomarna Henrik Ankarcrona och Maria Gretzer.

Ac Glow
Rebecca Petersson och AC Glow (SWB e Armani Code-Conlander, uppf/äg Hannetorp Gård AB) Foto: Kim C Lundin

– De åtta hästar som fick kvalbiljett var verkligen redo för uppgiften och kommer att kunna göra sig i Falsterbo. Men, med 4-åringar vet man aldrig vad man har, ena veckan känns de som världshästar, nästa vecka undrar man om man drömt, så är det, menar Maria Gretzer.

Viking Hästak (SWB f -14 e Heartbeat-Carmargue, uppf/äg Hästak AB) riden av Linn Hörnvall imponerade stort på domarna inte bara med fin hoppning.
– Han har en väldigt modern, lätt och sportig typ, väldigt redo för uppgiften. Även Van Gils SG, som reds av Mikael Nolin, hade bra typ och hoppade bra, konstaterade Gretzer.
Linn Hörnvall fick för Viking Hästak den fina resultatraden kapacitet 8,8, teknik 8,9, försiktighet 8,8 och allmänt intryck 9, totalt 35,5 med ett halvt poängs avdrag för tidsfel, segrade de på 35.

Viking Hästak
segrande Viking Hästak (SWB f -14 e Heartbeat-Carmargue, uppf/äg Hästak AB) riden av Linn Hörnvall. Foto: Kim C Lundin

– Viking har alltid varit otroligt ridbar och har lätt för sig över hinder, på bruksprovet i mars hoppade han bra första dagen sen tog orken slut. Nu har han fått öva på att sova borta för att kunna fokusera och det räckte med två nätter i Tingsryd, nu är han redo för det med, sa Anders Kjellson, som snabbt åkte hem för att sköta hingststationen.

Van Gils SG (SWB f -14 e Balou du Rouet-Pursuit of Love xx, uppf Marleen Rosenquist, ryttaren) köptes av Mikael Nolin som 3-åring.

Van Gils Sg
Van Gils SG (SWB f -14 e Balou du Rouet-Pursuit of Love xx, uppf Marleen Rosenquist, ryttaren) riden av Mikael Nolin Foto: Kim C Lundin

– Blev det Falsterbo-kval, vad roligt, jag har inte ens kollat resultatet än, sa Nolin mellan 4- och 5-årsklassen.
Resultatet för Van Gils SG blev kapacitet 8,5, teknik 8,8, försiktighet 8,8 och allmänt intryck 8,8, totalt 34,9.

Tredje bästa omdöme för dagen fick Braveheart (SWB f -14 e Bravour-Nintender (ex. V. Sambia), uppf Camilla och Marcus Uppström, äg Ann-sophie Persson) som reds av Marika Brorsson. Resultatet för Braveheart blev kapacitet 8,5, teknik 8,8, försiktighet 8,5 och allmänt intryck 8,8, totalt 34,6.

Preliminärt delades det ut kvalbiljett till följande hästar;
Viking Hästak, 35
Van Gils SG, 34,9
Braveheart, 34,6
Cornelis, 34,5
Carlsson HC, 34,5
Jamaica VHL, 34,4
Caparo Humlan, 33,5 
AC Glow, 32,7

Örjan Larsson och fina Decibel (SWB f -14 e Diamantino VDL-Coriall, uppf / äg Bollerups Lantbruksinstitut) landade på samma poäng som AC Glow men kvalpappren var inte inlämnade och då ges ingen pardon.

Resultat i klassen (utan stilbedömningsresultat).

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden