Ridsport Play
27 april 14:53

Kvarkautbrotten ökar – diskuterades i Nyhetsmorgon

Kolla klippetNu pågår kampanjen "Stoppa kvarkan" och under torsdagsmorgonen intervjuades Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, av programledarna i TV4:s Nyhetsmorgon om vad hästägare bör tänka på för att sätta stopp för smittan. SVA kan konstatera att antalet utbrott har ökat under 2022.

Kvarkautbrotten ökar – diskuterades i Nyhetsmorgon
Antalet utbrott av kvarka ökade under förra året - nu pågår kampanjen Stoppa kvarkan. Foto: Jeanette Flensburg

Den 1-7 maj pågår kampanjen Stoppa kvarkan, som har fokus på att utbilda hästägare i hur de snabbt kan upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, ser en ökning i antalet utbrott av kvarka och skriver på sin webb att det 2021 rapporterades in 57 utbrott till Jordbruksverket. 2022 var samma siffra 66 rapporter om kvarka på svenska hästanläggningar.

Kvarka sprids som mest när hästar flyttas och besöker ridskolor eller tävlingar, och många kvarkautbrott startar på grund av en nyinköpt häst. Hästägare och hästskötare som är uppmärksamma på hur hästen mår, som tempar vid minsta symtom och isolerar hästen vid förhöjd temperatur kan stoppa smittspridningen, skriver SVA, som också uppmanar ägare till hästar som reser och tävlar frekvent att vaccinera dem för att minska risken för smittspridning.

– Varje år drabbas många privatstall och ridskolor av kvarka, med kostsamma nedstängningar. Utöver alla kostnader för inställda lektioner och tävlingar ska vi inte glömma bort lidandet för hästarna. Obehandlad kvarka kan ge allvarlig sjukdom och har i sällsynta fall till och med lett till dödlighet, säger Johanna Lindahl, veterinär på SVA, i en intervju på SVA:s webb.

Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, intervjuades under torsdagsmorgonen i TV4:s Nyhetsmorgon – se klippet här.

Läs mer hos SVA

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden