Sverige
8 mars 16:24
Ridsportplus

Kvinna dömd för djurplågeri efter felaktig skötsel av fånghästar

DjurskyddTrots att hennes två hästar hade så allvarlig fång att de inte ville röra sig såg hon inte till att de fick professionell vård. Nu döms kvinnan, som bor i mellersta Sverige, till böter för djurplågeri.

Kvinna dömd för djurplågeri efter felaktig skötsel av fånghästar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/SophieHarrisPhotography

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I åtalet gällande den aktuella kvinnan finns en lång redogörelse för tillvaron för hennes två ponnyer som hon har haft i ungefär 15 år.

Det handlar bland annat om kvinnans egna uppgifter, vittnesmål från veterinärer, djurskyddshandläggare och personer som passerat förbi hästarnas hage.

Den ena ponnyn hade haft fångkänning tidigare i livet och i början av januari var det dags igen. Veterinär kallades till platsen och medicin skrevs ut. Under förundersökningen har det framkommit att ponnyns tillstånd ska ha pågått minst ett halvår innan januari 2021 när veterinär kom till stallet.

Anmälan gjordes

På våren gjordes en anmälan till aktuell länsstyrelse om att hästarna inte mådde bra, och när en djurskyddsinspektör åkte till kvinnans stall för ett uppföljande besök upptäcktes att den andra ponnyn var svårt påverkad av smärta på grund av fång och hade förvuxna hovar. Under den aktuella rättsprocessen har det slagits fast att ponnyns lidande pågått i minst två månader utan att veterinär eller godkänd hovslagare kallats till henne.

”Grov oaktsamhet”

Tingsrätten anser nu att det är klarlagt att hästägaren är skyldig till djurplågeri gällande båda pnnyerna och skriver i domen gällande den första ponnyn att: ”XX har tidigare erfarenhet av hästar med fång. Hon har dessutom särskild kunskap om djurs beteende. Hon måste därför ha insett såväl XX tillstånd som lidande. Trots detta har hon inte gett XX nödvändig vård eller tillkallat veterinär. Hon har trots uppmaning därtill inte heller anlitat en hovslagare utan har själv verkat dennes hovar på ett felaktigt sätt. Enligt tingsrätten är det härigenom styrkt att XX i vart fall av grov oaktsamhet gjort sig skyldig till den gärning som åklagaren lagt henne till last.”

Hon döms nu till 40 dagsböter och villkorlig dom. Hon nekar till brott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden