Sverige
15 november 2017 08:48

Kvinna får fängelse för att ha ljugit om berusning till häst

DomEn kvinna har dömts för mened. Under en tidigare rättegång ska hon ha ljugit och sagt att hon inte var berusad då hon red in på en annan persons tomt – en ritt som ledde till en misshandelsdom.

Kvinna får fängelse för att ha ljugit om berusning till häst
En kvinna döms för mened efter att ha sagt att hon inte var berusad vid en ridtur, som ledde fram till en annan rättegång. Foto: Istock

Den 47-åriga kvinnan har nu dömts till fyra månaders fängelse för mened, rapporterar Sala Allehanda. Hon dömdes för den mened som begicks i samband med en annan rättegång.

Då vittnade kvinnan i ett misshandelsmål som var en följd av det bråk som uppstod då 47-åringen och en annan kvinna hade ridit in på en mans tomt. Under den rättegången var det den andra ridande kvinnan som stod åtalad för misshandel och 47-åringen vittnade till hennes fördel.

Fastighetsägaren och polis på plats uppgav att kvinnorna hade varit berusade vid ritten, men 47-åringen sa under ed i tingsrätten att de inte hade varit berusade. En videoinspelning av bråket visar på motsatsen och kvinnan döms av Uppsala tingsrätt för mened.

I den tidigare rättegången dömdes den andra kvinnan för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst. Sala Allehanda rapporterade då att tingsrätten skrev i domen att ”NN och NN är upprörda och högljudda och att det är helt uppenbart att de båda kvinnorna är kraftigt berusade”.

Som Sala Allehanda skrev menade dock tingsrätten att det inte hade behövt leda till fysisk kontakt om mannen som ägde marken hade låtit bli att klättra över staketet och att ”det var onödigt av mannen att dra ned den nu dömda kvinnan från hästryggen”.

Vad betyder

mened?

”Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened.

Påföljden för mened är normalt fängelse. Det är skillnad på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. Den som vägrar att svara på frågor kan bli häktad.

Den som ljuger i en rättegång utan att ha avgivit ed men under sanningsförsäkran gör sig skyldig till brottet osann partsutsaga.”

Källa: Åklagarmyndgheten www.aklagare.se

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden