Sverige
11 juni 2022 18:39
Ridsportplus

Kvinnor åtalas för djurplågeri

DjurskyddTvå kvinnor i mellersta Sverige åtalas nu för djurplågeri. Enligt åklagaren har de båda utsatt en handfull hästar för lidande genom att bland annat inte sett till att sår och hovvård sköttes.

Kvinnor åtalas för djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 2020 som de fem vanvårdade hästarna upptäcktes vid en inspektion av länsstyrelsen.

Två kvinnor i mellersta Sverige åtalas nu för djurplågeri i samband med händelsen. Åklagaren menar att de båda ”i samförstånd eller var och en för sig utsatt hästarna för lidande utan att det fanns godtagbara skäl”.

I åtalet står det att hästarna har vanvårdats genom att hästarna inte har fått tillräcklig tillsyn och inte fått tillräckligt med foder alternativt inte fått foder av tillräckligt god kvalitet.

Inte fått vård

Dessutom har hästarna inte fått nödvändig vård, undersökts av veterinär eller några andra åtgärder vidtagits trots att hästarna fysiskt och genom sitt beteende visat tecken på ohälsa. Det ska enligt åklagaren handla om sår. illa skötta hovar, sänkt allmäntillstånd, fula tänder, pälsavfall, krustor, hälta och tandfraktur.

Två av hästarna avlivades kort efter kontrollen.

Åklagaren menar att de båda kvinnorna ”uppsåtligen eller av oaktsamhet inte gett hästarna tillräckligt med foder eller foder av tillräckligt god kvalitet samt underlåtit att ge hästarna nödvändig vård och kontakta veterinär trots att de visat tecken på ohälsa”.

Flera bevis

I åklagarens bevisning finns bland annat förhör med veterinär, bilder, journalanteckningar från veterinär, kontrollrapport från länsstyrelsen och filmer.

Åklagaren åtalar de båda kvinnorna för djurplågeri i första hand och för brott mot djurskyddslagen i andra hand.

Den ena kvinnan har erkänt brott vid förhör. Den andra kvinnan varken erkänner eller förnekar brott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden