Dressyr
3 juli 2014 10:30
Ridsportplus

Kyra Kyrklund går en match

Ridsport fick en pratstund med supervisor Kyra Kyrklund som är en bit på väg i sin behandling mot bröstcancer, som påbörjades i våras. "Jag har inställningen 'gilla läget', det hjälper till och min man Richard är en klippa i det här liksom hela mitt team".

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svensk dressyrs formkurva pekar uppåt, både på toppen och på bredden, helt enligt landslagsledningens långsiktiga plan som Kyra Kyrklund gjort upp tillsammans med förbundskapten Bo Jenå. Arbetet går vidare trots sjukdom och omfatande behandling.

Kyra Kyrklund är på ett kort Sverige-besök för arbete med dressyrlandslaget. Det är det första sedan hon påbörjade sin behandling för bröstcancer. Hon var redan från början öppen med sin diagnos då hennes tränargärning berör många människor i flera länder. Öppenhet med situationen var en förutsättning för att få allt att fungera.

Hur har det gått för dig sedan du fick diagnos och påbörjade din cancerbehandling?
– Min läkare säger att det kommer att vara ett tufft år, men det är bara att fortsätta på den inslagna behandlingslinjen. Jag har stort förtroende för min läkare och han säger att jag ska bli helt frisk, det gäller bara att ta ett steg i taget, framförallt är det bara att gilla läget, berättar Kyra, det har ju stora likheter med ridningen och livet med hästar.

– Det här fanns ju naturligtvis inte i min kalender i början av året, den såg annorlunda ut. Men om det är något jag lärt efter ett långt liv med hästar så är det att du kan göra hur mycket planer som helst. I slutänden är det ändå hästen och hans form som avgör vad du kan göra. Hästar blir skadade, de går inte lika bra som i träningsperioden tidigare och du måste ändra dina planer efter det. Den vanan, att planera och sedan göra om, sätta nya mål och göra ny plan, ibland ganska snabbt, den har hjälpt mig i sjukdomen. Det gäller att prioritera det mest väsentliga och det är hälsan. Jag kan inte jobba som förut men jag kan göra en del, det har mina elever stor förståelse för när jag har berättat hur det ligger till.

Hur har behandlingen sett ut hitills och hur känns det?
– Jag har gått på cellgiftsbehandling var tredje vecka, och nu är tre omgångar genomförda. Det har fungerat så för mig att jag var mer eller mindre utslagen den första veckan efter cellgiftsinjektionen, andra veckan rätt mycket bättre och tredje veckan har jag känt mig nästan normal. Den tredje omgången var lättare än den förra för jag visste vad som väntade, inte mildare men jag var mer beredd.

– Nu går jag in i en ny behandlingsperiod med cellgift varje vecka under tolv veckor, en svagare variant men oftare. Jag hoppas så klart att jag inte ska bli lika utslagen som första veckan på den förra kuren men vi får se.
– Jag har klarat mig bra hittills, mina blodvärden är bra och jag har mått hyggligt, det är positivt.

Har du kunnat hålla igång din egen ridning under den här tiden?
– Jag har ridit ett par gånger men mycket lite egentligen. Jag skulle säkert kunna sitta på och styra runt men det känns inte som någon större idé när jag inte kan göra något kontinuerligt arbete så jag avstår hellre. Känns det okej under den kommande perioden så börjar jag så klart igen.

Kyra Kyrklund och hennes make Richard White bor på en anläggning i West Sussex, England sedan många år och där har de egna hästar och ett antal elevers hästar. Många av de svenska landslagsryttarna har varit i Storbrittanien under längre perioder för att träna för Kyra och Richard.

Har du kunnat undervisa alls under tiden du har fått behandling?
– En bra dag har jag kunnat göra en del, men jag har inte haft en hel dags arbete sedan jag började behandlingen, det har inte gått. Richard har ju rest mer och när han är borta har jag försökt göra lite mer men när han är hemma, ja, det blir inte så mycket. Jag försöker vara med och titta på, hjälpa till lite grann. Richard har varit en sån pärla genom det här. Utan ett sådant här bra team runt dig (som jag har) är det betydligt mycket svårare när du drabbas av sjukdom.

Förutom att undervisa mindre har det varit nödvändigt att temporärt helt sätta stopp för Kyras i vanliga fall ganska frekventa resande. Behandlingen tar sitt tribut och flygplats och flygplansmiljöer är rena rama virus- och bakterieodlingen, en riskabel miljö när immunförsvaret är nedsatt. Det innebär att Kyra avstår besök på Falsterbo Horse Show i år, istället rycker Richard White in och finns på plats för bland annat Knytkalasets elever.

– Jag måste mer än någonsin lyssna på vad kroppen säger. Jag fick en chock såklart när jag fick cancerbeskedet, det är inte så att jag precis studsade runt på molnen precis efter det.
– Men, det går bättre än jag trodde, avslutar Kyra som är en realistisk optimist enligt sin egen utsago.

Längre fram i sommar kommer du att kunna läsa ett längre reportage i Ridsport om Kyra Kyrklund och en av hennes längsta projekt inom svensk dressyr. Håll utkik.


Kyra Kyrklund illustrerar lika enkelt dressyrens handgrepp i sadeln som när hon står i manegen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden