Dressyr
14 februari 2021 06:00
Ridsportplus

Kyra Kyrklund tränare för Portugal: ”Jag gillar deras horsemanship”

Nytt uppdragDressyrryttaren och tränaren Kyra Kyrklund har tackat ja till att vara förbundstränare för Portugals dressyrlag.
"Portugal har kommit framåt inom dressyren de senaste åren, men medaljplatserna i OS är redan bokade av andra", säger hon.

Kyra Kyrklund tränare för Portugal: ”Jag gillar deras horsemanship”
Kyra Kyrklund ska förbereda det portugisiska dressyrlaget inför OS. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var Eurodressage som var först med att berätta om Englandsbaserade Kyra Kyrklunds nya uppdrag.
─ Jag har hjälpt portugiserna av och till under flera år. Jag har flera elever där och jag känner mig hemma i landet, säger Kyra Kyrklund till Ridsport som svar på varför hon tackade ja.
─ Dessutom har de ett bra horsemanship. De tycker verkligen om sina hästar, och dressyraveln har gått framåt. De är också långt framme inom working equitation, och många dressyrryttare rider också WE.

Ingen machokultur

De flesta dressyrryttare är män, men Kyra Kyrklund har inte märkt av någon machokultur.
─ Jag har inte haft några problem, men så är jag nog ganska respekterad efter alla år i Portugal, och genom mina möten med mästarna i den portugisiska skolan, som dessutom har ett bra utbildningssystem.

Portugal var en av de sista att kvala in ett dressyrlag till OS, och några medaljplatser drömmer Kyra Kyrklund inte om.
─ Ett mål är att hamna bland de åtta bästa lagen, eftersom det är poängplatserna. Medaljplatserna är nog redan bokade av andra nationer.

Inte lämnat England

Det kan dröja innan Kyra Kyrklund kan möta Portugals dressyrryttare öga mot öga. Restriktionerna för resor till och från Portugal är hårda, och själv har Kyra inte lämnat England sedan i mars i fjol.
─ Vi kan ha träningar via nätet, men ryttarna har också sina egna tränare. Sedan får jag hjälpa till med tävlingsplanering, och kanske göra upp både en plan B och en plan C.

Tappar en dimension

Att genomföra träningar och möten på distans har både för- och nackdelar, konstaterar Kyra Kyrklund. Fördelen är att många möten lika gärna kan göras via internet som att man ska flyga fram och tillbaka.
─ Att ha träningar på distans är däremot inte lika bra som att ha träningar på plats. Du kan se uppenbara felaktigheter, men sedan är det som att du förlorar en dimension och tappar nyanserna.
─ En riktigt bra häst ser mer normal ut på distans, och en normalbra häst kan se bättre ut. Därför behöver du se ekipaget i verkligheten med jämna mellanrum, säger Kyra Kyrklund.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden