Sportnytt
13 februari 2021 06:00

Låg risk för smittspridning via utrustning

CoronasmittanRisken är liten för att coronaviruset ska spridas via sadlar och annan utrustning. Det visar en studie från tre brittiska lärosäten.

Låg risk för smittspridning via utrustning
En sadel ingick i den brittiska studien av hur coronaviruset kan spridas via sportutrustning. Roland Thunholm

Det är Horse and Hound som rapporterar om studien, genomförd av forskare vid Liverpool School of Tropical Medicine, Imperial College London och Loughborough University.

De har undersökt hur länge coronaviruset kan överleva på olika typer av sportutrustning, såsom en crickethandske, en tennisboll, en rugbyboll, en fotboll – och en sadel.

Efter fem minuter gick det att hitta spår av viruset på sadeln då en låg virusdos användes, men efter 15 minuter fanns inga spår varken på sadeln eller på någon annan utrustning.

Vid användning av en stor virusdos gick det att efter 90 minuter hitta viruset dels på sadeln, dels på rugbybollen, men i mycket lägre doser än vad som applicerats från början.

─ Studien visar att det är en exponentiell minskning av viruset på utrustning även efter kort tid, och att därmed är risken låg för att överföra viruset via sportutrustning, var forskarnas slutsats.

Forskarna såg också ett värde i att sportutrustning tillverkas i material med så liten risk som möjligt för att virus kan överföras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden