Sport
25 augusti 2017 12:55

Medaljjakten bit för bit

(UPPDATERAD 23.03) Lagfinalen på EM i hoppning pågick under fredagskvällen. Här kan du följa klassen bit för bit.

Medaljjakten bit för bit
@RolandThunholm

23.30 LÄS MER OM SLUTRESULTATET HÄR

23.03 Silver till Sverige! Brons till Schweiz.

22.57 Ett nedslag för Belgiens sista ryttare Gregory Whatelet med Coree.

GULDET KLART! Irland sista ryttare Cian O’Connor med Good Luck säkrade EM-guldet. Felfritt – en perfekt avslutning för Irland.

22.45 Sverige på fjärde plats efter att tre ryttare för vardera lag har ridit, men än är inget klart.  Om Peder är felfri kan det likväl bli medalj, beroende på vad lagen före Sverige i resultatlistan hittar på. Irland leder, Schweiz ligger tvåa och Belgien trea.

22.40 Douglas Lindelöw och Zacramento, som var felfria första dagen, rev utsprånget ur trekombinationen och fick därpå med sig smalhindret där det inte alls stämde. Nio fel för Douglas och Zacramento som måste räknas till Sveriges resultat.
– Jag är arg, tom, besviken och ledsen, säger Douglas som berättar att hästen fram tills i dag har känts riktigt bra.
– Jag vet inte varför han river C (i trekombinationen). Till det andra hindret vi rev fick jag inte fram honom, det blev för stor avsprångspunkt och han ville inte ta av, säger Douglas.

Martin Fuchs, Schweiz, blev med sin felfria runda tillfällig indivduell ledare på 2,03 fel.

22.36 Matchen är igång som bäst.  Fem nationer, däribland tätstridande Irland och Schweiz, fick felfria tredjeryttare i mål. Bara Sverige kvar i tredje ryttar-rundan.

22.32 Alberto Zorzi, Italien, sätter felfritt med Cornetto K. Bara 2,82 fel totalt efter veckan och en stark kandidat individuellt – särskilt som andra tätryttare har rivit bort sig.


Fortsatt alert häst efter tre dagars hoppning och lär bli farliga i finalen på söndag.

22.20 Henrik von Eckermann är strålande nöjd med sin Mary Lou som trivdes i Ullevis starka strålkastarljus.
– Hästen hoppade makalöst och gjorde den bästa rundan i sitt liv. Hon var inte i en bom och jag bara njöt av att vara på henne – hon var så koncentrerad, kämpade, en riktig fighter.

Han har just sett Malins runda och  vet vad som hände.
– Det är ljuset, Cue Channa är inte okej med det – det är inga maskiner vi håller på med. Malin var maktlös.
– Nu har vi inte råd med några misstag. Allt räknas, konstaterar Henrik inför fortsättningen.

Malin kommer snart efter till mixade zonen och bekräftar vad som hände.
– Hon (Cue Channa) har varit fantastisk i veckan, men nu hade hon mer eller mindre panik och var blockerad. Det är tråkigt att sluta så här, men än är det faktiskt inte slut för laget. Någon ska dra på sig alla fel och i dag hoppas vi att det är jag, säger Malin.

Douglas och Peder kvar för det svenska laget.

22.05 Inget lag fick en felfri andraryttare i mål – nu tar tredjeryttarna strax vid.


Efter ett så fint EM med 4+0 fel fick mästerskapet ett tråkigt slut för det populära hemmaekipaget.

22.00 Återigen började Ullevi att bubbla – nu äntrade Malin Baryard Johnsson och H&M Cue Channa arenan. De gjorde en strålande runda i går, men i dag stämde det inte. Efter tre nedslag och ett till synes otäckt språng på oxern ur tvåkombinationen valde Malin att utgå.

Därmed är det verkligen upp till Douglas och Peder, då inget mer resultat kan räknas bort.

21.41 Henrik von Eckermann och Mary Lou 194 fick Ullevi att jubla bara de visade sig och än mer jubel blev det efter målgång. Strålkastarljuset var ingen match för den fortfarande gröna Mary Lou. Felfritt på hinder och ett tidsfel – grym start för Sverige!

21.39 Felfri start för Irland, delad trea just nu, genom Shane Sweetnam med Chaqui Z. Ekipaget hade bara 2,10 fel med sig in och stärkte sina indivduella final-aktier.

Två andra lag, Holland och inför idag-trean Belgien, har genom Harrie Smolders och Pieter Devos också fått felfria inledningar på lagfinalen. Gemensamt för dem båda: riktiga räddningar mot sista hindret där såväl ryttare som hästar gav järnet för att nå över felfritt.

Franska Kevin Staut som låg fyra inför i dag med ”Räven”, bara 0,67 fel efter Peder, fick 12 fel.
– Det var en dålig runda, jag är inte nöjd. Jag kan inte riktigt förklara. Han var lite överraskad av trean och kändes stressad resten av banan, säger Staut.

De indivduella tätryttarna börjar dra på sig fel – hur ska det här sluta?

21.27 Marcus Ehning och Pret A Tout låg tvåa efter Peder innan dagens klass. Nu blev det fyra fel, som de tar med sig både individuellt och till det tyska laget. Nu har alltså ryttarna som var allra mest hack i häl på Peder, Ehning och Diniz, fått fyra respektive åtta fel.


Ett ner blev Ehnings facit i dag.

21.18 Nu märks det att lagfinalen är igång – felfritt direkt för Harrie Smolders och Don för Hollands lag.


Fin start för Lag orange. som ligger tia inför finalen.

21.08  Indivudella just nu-trean Luciana Diniz, Portugal, fick två nedslag med Fit For Fun. Där försvann med stor sannolikhet chanserna till en topplacering för den annars så sprudlande ryttaren, som ofta är något av en publikfavorit. Före dagens klass låg hon bara 0,67 fel efter ledaren Peder.

Härnäst tar lagryttarna vid – medaljjakten kan börja!


Det blev inte mer felfritt för det hittills så stabila ekipaget från Portugal.


Dagens första felfria ryttare. Danielle Goldstein, fick rejäla applåder av Ullevis publik.

21.05 Danielle Goldstein som ensam representerar Israel hade 4,49 fel med sig inför gårdagens felfria runda. Nu blev det åter felfritt med Lizziemary för ryttaren som siktar på att bli Isralens första OS-ryttare i hoppning.
– Det var en bra runda. Banan var verkligen tuff – det var riktig hoppning i dag, säger Danielle.

21.00 Nu har 12 indivduella ryttare ridit och fortfarande har inget kommit i mål felfritt. Inte minst den sista linjen vid in- och utsläppet, trippel-smalhinder-oxer har orsakat problem – inte sällan med fyra fel på det guldfärgade smalhindret. Snart kommer den individuella trean – ska Luciana Diniz bli första felfria?

20.30 EM:s lagfinal på Louis Konickx 1,60-bana är igång. Först ut är de 15 ryttare som bara rider indivduellt. Klockan 21.15 beräknas lagen ta vid och det är de tio bästa som gör upp. Sverige, som ligger i ledning, startar sist av lagen.

FOTO FRÅN BANAN: Roland Thunholm och Mikael Persson/MiP Media

Koll på kvällen
Utöver lagfinalen ska de 25 bästa ryttarna sållas ut inför söndagens indivduella final.

Henrik von Eckermann har startnummer 25, Malin Baryard Johnsson nummer 34, Douglas Lindelöw nummer 44 och Peder Fredricson, som även är indivduell ledare, startar sist av alla som nummer 54.

Om det inte blir omhoppning om lagmedaljerna beräknas klassen vara klar cirka 23.00.

Lagställning inför finalen
1. Sverige 8,21
2. Schweiz 11,15
3. Irland och Belgien 12,11

Individuell ställning inför klassen
1. Peder Fredricson/H&M All In 0,00
2. Marcus Ehning/Pret A Tout 0,59
3. Luciana Diniz/Fit For Fun 0,67

16. Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa 5,05
21. Douglas Lindelöw/Zacramento 6,16
33. Henrik von Eckermann/May Lou 10,19

Start- och resultatlista individuellt
Resultatlista lag
SVT Plays sändning

Vad gäller?
• I dag hoppas en 1,60, som är indivduellt kval och lagfinal. Klassen är öppen för de tio bäst placerade lagen och de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter onsdagen och torsdagen.

Fel i rundan läggs till felen som ryttarna har med sig sedan tidigare. Peder är den enda på noll fel innan dagens klass. För lagen räknas de tre bästa resultaten i varje runda. Vid en eventuell omhoppning om medaljerna hoppar samtliga ryttare i laget.

• På söndag är det indivduell final över två 1,60-rundor. Runda A öppen för de 25 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna.

Runda B öppen för de 12 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna samt söndagens runda A. Eventuella fel läggs till de fel ryttarna har med sig från veckans alla klasser. Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av pallplatserna sker omhoppning om medaljerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden