Sportnytt
2 november 2017 09:09

Lagledare och domare döms till böter

En lagledare döms till böter för olämpligt uppträdande. Bland annat ska lagledaren, som själv är överdomare, ha skällt på tävlingens överdomare och uttalat sig nedlåtande.

Lagledare och domare döms till böter
Det var på en lagtävling i hoppning som händelsen inträffade. Foto: Roland Thunholm

”Disciplinnämnden finner att det är ställt bortom varje rimligt tvivel att lagledaren genom att på tävlingsplatsen skälla ut ÖD och att till ÖD respektive till sekretariatspersonalen uttala sig nedsättande om ÖD:s person, utseende och funktion enligt vad som framgår av anmälan och de i anmälan åberopade vittnesintygen, gjort sig skyldig till olämpligt uppträdande.”

Så skriver Disciplinnämnden, som har beslutat att en lagledare ska betala 3 000 kronor i böter. Därtill har det lämnats vidare till Tävlingssektionen för eventuell prövning då lagledarens lämplighet som domare och överdomare kan ifrågasättas efter händelsen.

Nämnden konstaterar att det är försvårande att lagledaren ”innehar förbundslegitimation som domare  och överdomare, då lagledaren med denna bakgrund förutsätts ha fördjupande kunskaper tävlingsreglementets regler och ska föregå med gott exempel.”

I TR, där det bland annat står att officiella funktionärer alltid representerar förbundet, förklarar mom 182 att Tävlingssektionen efter Disciplinnämndens beslut bland annat kan ta till åtgärder som böter och avstängning.

171102tävlingsreglementelg
Lagledaren döms enligt TR:s mom 190 för olämpligt uppträdande. Foto: Lottapictures

”Ditt äckliga lilla kryp”

I beslutet står det att det hela ska ha börjat med att lagledaren önskade en senarelagd starttid efter att en lagmedlem inte kommit till start av misstag. När överdomaren inte beviljade detta ska lagledaren enligt vittnen ha ställt till en stor scen och högt talat illa om överdomaren. Strax senare ska lagledaren ha skällt ut överdomaren på nära håll, sagt saker som ”ditt lilla äckliga kryp” och uttalat sig nedlåtande med anspelning på överdomarens person och utseende.

Lagledaren bekräftar att hon har lämnat in en protest och att samtal har förts med överdomaren, men förnekar olämpligt agerande, höjd röst och att olämpliga saker har sagts. Detta stöds av vittnesmål från en lagdeltagare och lagdeltagarens tränare.

Överdomarens berättelse stöds å andra sidan av vittnesmål från tävlingsledaren och en funktionär i sekretariatet. Delar av berättelsen, som det tre minuter långa mötet ansikte mot ansikte, ”bevittnas av ett antal personer på tävlingsplatsen av vilka flera upplever  situationen som skrämmande, hotfull, obehaglig och högst olämplig”.

Går på ÖD:s linje

Ord står mot ord, men Disciplinnämnden har valt att gå på det som överdomaren, tävlingsledaren och en annan funktionär har berättat. ”Vid Disciplinnämndens bevisvärdering av vittnesmål som står mot varandra, fäster nämnden generellt sett större tilltro till tävlingsfunktionärs uppgifter, om dessa står mot en enskild persons tolkningsversion av händelsen, då funktionären typiskt sett inte har ett personligt intresse av ärendets utgång.”

En enig disciplinnämnd finner det således ställt bortom varje rimligt tvivel att lagledaren har gjort sig skyldig till olämpligt uppträdande och lagledaren ska betala 3 000 kronor i böter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden