Ponny
29 januari 2020 21:25
Ridsportplus

Landslagsryttarens häst skadad

BakslagElliot Nilsson hade ett framgångsrikt ponnyår 2019 och en riktig smakstart som junior med hästen Alfonso. Siktet var högt ställt inför 2020 men nu har planerna grusats rejält. Efter årets sista tävling kändes "Fonsi" inte som vanligt och nu är Elliot Nilsson på jakt efter en ny häst.

Landslagsryttarens häst skadad
Elliot Nilsson och Dogge Doggelito. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Elliot Nilsson har gjort kometkarriär inom ponnydressyren, först med Dogge Doggelito som han red både Falsterbo och SM med 2018, och därefter med rutinerade HB Dancing Daylight som han bland annat placerade sig internationellt och kvalade till Friends med 2019. I somras fylldes även stallet på med juniorhästen Alfonso (f-05 val Riverman-Equador, uppf B. Van Geresteijn, äg Josefina Nilsson), som tidigare tävlades upp till svår klass av Ditte Egholm Nielsen och dottern Amalie Egholm Hebsgaard.

Elliot och Alfonso visade sig vara en ”perfect match”. Ekipaget gjorde tre starter under hösten, vilket resulterade i en andraplats och två segrar. Senaste vinsten var i Medelsvår B:2 i början av november då ekipaget vann på 72,56 procent. Men strax därefter kom bakslaget.
– Jag har ju inte haft honom så länge, men jag kände att han inte var sitt vanliga jag, säger Elliot nedslaget.

”Det är lite osäkert just nu”

Hos veterinären visade det sig att Alfonso mycket riktigt hade fått en skada som satte alla framtidsplaner på paus.
– Just nu handlar det om rehabträning. Jag skrittar och går mycket med honom, och förhoppningsvis får jag snart börja trava. Veterinären säger att det ska gå att lösa. Jag hoppas att vi kan vara tillbaka till nästa säsong, men det är lite osäkert just nu, fortsätter Elliot.

Det måste kännas tufft?
– Det är verkligen inte roligt. Ena dagen rider man Medelsvår B på 72,5 procent och nästa dag får man inte lov att rida på hästen. Det är stora kontraster.

Img_3010
Elliot Nilsson med nya stjärnan Alfonso i somras. Foto: Privat/Instagram

Vad var planen innan skadan?
– Tanken var att rida på lite över 70 procent i FEI-klasserna och komma ut på något mästerskap. Jag hade rätt så stora och häftiga planer, men det kommer inte att hända denna säsongen.

Tanken är nu att hitta en ny juniorhäst, som kan fylla tomrummet medan Alfonso läker. Sökandet är redan igång, det tittas på filmer och strax är det dags för provridning av potentiella dressyrstjärnor.
– Det är svårt att hitta någon som är lika bra som Alfonso. Han är väldigt fin och stadig, han har tre bra gångarter och jag kan lita på honom i alla situationer. Dessutom är han lugn, vilket jag tycker är väldigt skönt, säger Elliot, som hoppas kunna behålla sin plats i Plantskolan med en eventuellt ny häst.

Siktar på ponny-EM

Så länge blir det nu återigen fullt fokus på ponnysatsningen med Elin Aspnäs som tränare. Det är Elliots sista internationella år, han är uttagen till spetstruppen och planen för våren är att enbart tävla internationellt med sikte på att bli uttagen till EM med HB Dancing Daylight. Första tävlingen är om cirka en månad i belgiska Lier, därefter blir det Saumur i Frankrike och sedan kanske Hagen, berättar han.

Vad tror du om dina chanser att få rida EM?
– Det är svårt att säga, vi har inte tävlat på ett bra tag. Men målet är att rida bättre än förra säsongen och det var ju inte så dåligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden