Sport
7 februari 2021 06:10

Lång avstängning efter brott mot försäkran

NationelltRyttaren åkte för att tävla med en häst trots att hästen stod på en anläggning med konstaterad kvarka. Nu stänger Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd av ryttaren.

Lång avstängning efter brott mot försäkran
Oklarheter kring hur den påstådda isoleringen sett ut är en av sakerna som spelade in i nämndens bedömning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: John Tsotras/Istock

Det var sommaren 2020 som incidenten inträffade i samband med tävlingar i Norrköping.

Den nu avstängda ryttaren skulle stalla upp sin häst på tävlingsområdet. Det framkom att hästen kom från en anläggning med konstaterad kvarka. Ryttaren bekräftade detta men menade att hen inte berördes av detta då hästen stod i ett separat stall och varit isolerad innan smittan konstaterades på anläggningen.

Ryttarens uppfattning var att den hästägarförsäkran som lämnas i samband med anmälan endast gäller om hästen vistats i samma stall som misstänks vara smittat tre veckor före tävlingen.

Lämnade tävlingsplatsen

Ryttaren lämnade tävlingsplatsen efter anmodan från överdomaren och nu har alltså ärendet varit uppe i disciplinnämnden som har flera synpunkter på ryttarens argument och agerande.

Nämnden tycker bland annat att den har svårt att se hur den påstådda isolering har gått till och lyfter att ”Vid isolering ska det säkerställas att inte någon smitta sprids genom strikta rutiner såsom desinficering, byte av kläder, rutiner vid hantering och liknande. Detta måste ha skett minst tre veckor innan start. Detta har inte visats av den anmälda ryttaren. Inte heller att det endast var det lilla stallet som var isolerat och inte hela anläggningen.”

Förmildrande omständigheter

Nämnden stänger av ryttaren från tävling och uppvisning i sex månader då nämnden anser att hen har brutit mot tävlingsreglementet och att det handlar om en allvarlig överträdelse. Det finns dock förmildrande omständigheter som att ryttaren fick felaktiga uppgifter från en veterinär som rådfrågades.

Beslutet kan överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden