Sverige
16 december 2023 10:06
Ridsportplus

Länsstyrelse polisanmäler kvinna för brott mot djurskyddslagen

DjurskyddEn kvinna i norra Sverige polisanmäls av länsstyrelsen då myndigheten menar att hon har bedrivit tillståndspliktig verksamhet utan att ha tillstånd. Länsstyrelsen menar bland annat att kvinnan har annonserat ut 130 hästar på en känd sajt.

Länsstyrelse polisanmäler kvinna för brott mot djurskyddslagen
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/steverts

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den aktuella länsstyrelsen anmäler nu kvinnan, som agerar under flera olika namn, till polisen för brott mot djurskyddslagen.

  För ett drygt år sedan upprättade länsstyrelsen en anmälan gällande kvinnan. Anmälan handlade om att hon säljer och/eller förmedlar hästar i en omfattning som gör att hon kan behöva tillstånd enligt djurskyddslagen.

  Myndigheten uppger i sin polisanmälan att det under perioden januari till september 2022 fanns 130 annonser på sålda hästar kopplade till kvinnan på en stor hästförsäljningssida.

  Fick information

  Den 21 december 2022 skickade länsstyrelsen ett brev ut till kvinnan där hon
  informerades om vad som är tillståndspliktig verksamhet. Kvinnan kontaktade länsstyrelsen några veckor senare och uppgav att hon inte sålde några hästar och att hon inte ägde några hästar. Länsstyrelsen informerade henne då om att tillstånd krävs även för att förmedla hästar i större omfattning. Kvinnan uppgav att om hon skulle börja med tillståndspliktig verksamhet i framtiden så skulle hon ansöka om tillstånd och därmed avslutades ärendet.

  Kort därefter kom det in en anmälan från allmänheten från en privatperson som hade köpt två hästar av kvinnan och kände sig lurad. I anmälan framkom att kvinnan importerar hästar till Sverige från olika länder och säljer mellan fyra och sex hästar i veckan. De som köpt hästar av henne betalar till hennes utländska konton. När anmälan gjordes hade kvinnan 48 hästar ute på annons. Anmälan kompletterades med bilder på meddelanden mellan anmälaren och kvinnan där det framkommer priser och bilder på olika hästar. Anmälan kompletterades även med en faktura på ett köp av en häst.

  Erkände försäljning

  Kvinnan erkände för länsstyrelsen en tid senare att hon hade sålt en häst under året och tidigare 1-2 hästar per år. Dessa hästar ska ha varit hennes egna. Hon menade att meddelandena som skickades mellan henne och anmälaren gällde hästar som som hon förmedlade på olika sätt.

  I maj beslutade länsstyrelsen dock om föreläggande med vite där kvinnan förbjöds att bedriva tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd, punkten förenades med ett löpande vite om 50 000 kr per häst och kontrolltillfälle som länsstyrelsen
  konstaterar att hon bryter mot tillståndsplikten. Detta då hon hade fått tydlig information om vad som gällde i början av året.

  Flera konversationer

  Länsstyrelsens bedömning är att kvinnan har bedrivit tillståndspliktig verksamhet genom att förmedla och/eller sälja ett stort antal hästar utan tillstånd. Detta är ett brott enligt djurskyddslagen och därför polisanmäls hon nu.

  Länsstyrelsen har även annat material som stöder anmälan, bland annat kopior på en konversation mellan kvinnan och en hästköpare som visar att kvinnan har erbjudit köparen minst fyra olika hästar.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden